Elise van Lieshout eerste Jeugdburgemeester van de gemeente Laarbeek

LAARBEEK –De 10-jarige Elise van Lieshout uit Beek en Donk is vandaag geïnstalleerd als eerste Jeugdburgemeester van de gemeente Laarbeek. Commissaris van de Koning Wim van de Donk maakte haar naam via een videoboodschap bekend. Na het afleggen van de gelofte, werd Elise door burgemeester Frank van der Meijden officieel geïnstalleerd en kreeg ze de ambtsketen omgehangen.

Laarbeekse kinderen uit de groepen zeven en acht van de basisschool kunnen voor één jaar Jeugdburgemeester worden. Ze konden een sollicitatiebrief naar de burgemeester sturen. Hier is ruim gehoor aan gegeven. Na het lezen van de vele sollicitatiebrieven was het aan de selectiecommissie, bestaande uit de burgemeester, plaatsvervangende gemeentesecretaris en griffier, om slechts vier kandidaten uit te nodigen voor een gesprek. Van de vier kandidaten hebben er twee een vervolggesprek gehad met een afvaardiging van de Jeugdgemeenteraad. Daaruit is Elise van Lieshout gekozen als Jeugdburgemeester. Elise zit in groep 7 van basisschool ‘t Otterke.   

Jeugdgemeenteraad
In Laarbeek hebben we al 20 jaar een Jeugdgemeenteraad (JGR). Deze raad bestaat uit achttien kinderen, één kind uit groep zeven en een uit groep acht van iedere Laarbeekse basisschool. Uit deze groep worden drie of vier wethouders gekozen. Dit is afhankelijk van het aantal onderwerpen.

Vanaf dit jaar is de Jeugdgemeenteraad uitgebreid met twee kinderen die buiten Laarbeek het basisonderwijs volgen.

Op 18 september zijn de nieuwe jeugdgemeenteraadsleden uit de groepen zeven bekendgemaakt en ook deze zijn vanmiddag geïnstalleerd.

Wat gaat de Jeugdgemeenteraad dit jaar doen?
Een van de eerste zaken waar de Jeugdgemeenteraad mee aan de slag gaat, is de toekenning en uitreiking van de jaarlijkse Kinderlintjes. Kinderen waarvan anderen vinden dat ze iets bijzonders gedaan of gepresteerd hebben, kunnen nu aangemeld worden tot en met 9 november. De uitreiking vindt plaats op maandag 20 november, de internationale Unicef-dag voor de rechten van het kind.