trash iconAfvalinzameling huishoudelijk afval

Beschrijving

Elk huishouden produceert afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), plastic, papier en restaval. Dit heet huishoudelijk afval. In de gemeente Laarbeek zamelt Blink dit afval in. Laarbeek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Afval verminderen en scheiden hoort daarbij. De goed te scheiden afvalstromen maken we goedkoper of zelfs gratis. Afval scheiden en verminderen helpt het milieu en u bespaart daarmee flink in uw eigen portemonnee.

Hoe u het regelt

In gemeente Laarbeek gelden vaste ophaalrondes voor het afval. Een overzicht van wanneer en welk afval er bij u in de buurt opgehaald wordt, vindt u op de afvalkalender, in de app Afvalkalender Blink en op www.mijnblink.nl

Woont u in het buitengebied?

In het buitengebied vindt het legen van de groene container op afroep plaats. U kunt hiervoor tot aan de dag voorafgaand aan de inzameling tot 16.00 uur contact opnemen met Blink. Dit kan op de volgende manieren:
Telefonisch via de klantservice van Blink 0800 0492 (ma t/m vrij 8.00-18.00 uur)

Via mail; klantenservice@mijnblink.nl
Via het burgerportaal op www.mijnblink.nl

Aanbieden van PMD-afval; Plastic, metaal (blik) en drankpakken

U biedt dit afval aan in de speciale groene pmd-zakken. Deze zakken kunt u gratis ophalen bij de Laarbeekse supermarkten (m.u.v. Aldi), het gemeentehuis, milieustraat.

Wat u moet weten

Regels voor het aanbieden van een container

•    De container kan vanaf 7.30 uur geleegd worden. Zet hem op tijd aan de straat. Dit mag vanaf 19.00 uur de dag voor lediging. De container moet na lediging weer direct binnengehaald worden.
•    De container mag maximaal 75 kilo wegen
•    Het afval mag niet te vast worden aangedrukt
•    De deksel moet gesloten zijn, er mag geen afval uitsteken
•    De zijde met de handvatten en wielen moet naar de weg gericht zijn

Let op: containers zonder chip worden niet geleegd

De afvalcontainers die onze gemeente gebruikt voor restafval en GFT (dus niet de papier-container) zijn voorzien van een chip. Hiermee kunnen wij bijhouden hoe vaak een container wordt geleegd. Dit is belangrijk zodat we de kosten (op basis van de afvalstofheffing) per inwoner kunnen doorberekenen. Er zijn bedrijven die containers te koop aanbieden voor particulieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook. Omdat deze containers geen chip hebben, worden deze niet geleegd. Let hier dus goed op, zodat u niet met een volle container blijft zitten!

Papiercontainers

In 2022 konden inwoners in twee bestelrondes (voorjaar en najaar) een papiercontainer bestellen. Dit ging via mijnblink.nl. De containers hebben een adressticker op de achterkant, maar zijn niet gechipt. U kunt er een extra sticker opplakken, zodat de container makkelijk te herkennen is. Dat kan handig zijn om te voorkomen u per ongeluk de container van de buren meeneemt naar huis. De container is uw eigendom, u hoeft deze na verhuizen dus niet achter te laten. Dit betekent ook dat u zelf verantwoordelijk bent voor deze container (bijvoorbeeld als deze kapot is of kwijt is). 

Vastvriezen bij koud weer

Let u erop dat bij koud weer vochtig afval, gras en bladeren onder in de container kan vastvriezen. De container kan dan niet geleegd worden. De mislukte lediging zal wel in rekening worden gebracht. Houd hier dus rekening mee. Zet eventueel de container de nacht voor lediging vorstvrij weg.

Tips om maden in je container te voorkomen en bestrijden 
•    Leg een oude krant of stro onderin de container.
•    Plaats de container in de schaduw.
•    Zet de container op een kiertje met bijvoorbeeld een steen of stokje
•    Leg af en toe een tak klimop of hedera in de container
•    Wikkel vlees of vis in een krant. Zo voorkom je dat vliegen eitjes leggen, waardoor je ook geen last krijgt van de larven.
•    Strooi zand onder de rand van de deksel. Maden drogen uit door zand.
•    Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak. Lavendel is een ‘natuurlijke’ vijand voor maden. Zowel verse lavendel als luchtverfrisser werken goed.
•    Spuit de container regelmatig schoon met een tuinslang of hogedrukspuit en laat de container drogen.

Afval scheiden

Twijfelt u erover welk afval waar thuis hoort? Raadpleegt u dan de afvalkalender of kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl voor een actueel overzicht. Bij een goede afvalscheiding bespaart u veel geld én helpt u het milieu een handje.

U gaat verhuizen

Per adres worden containers toegewezen die aan dat huisnummer toebehoren. Wanneer u verhuist laat u de containers voor rest- en gft-afval staan.

Afval niet opgehaald?

Neemt u dan uiterlijk de eerstvolgende werkdag voor 12.00 uur telefonisch contact op met de klantenservice van Blink 0800 0492. Zij zullen met u naar een passende oplossing zoeken.

U wilt uw container omruilen? U heeft vragen of een klacht over de inzameling?

Neemt u telefonisch contact op met de klantservice van Blink 0800 0492. Zij helpen u graag.

De kosten

Naast een vast basistarief per jaar (het vastrecht) betaalt u een bedrag per lediging. De kosten per lediging zijn afhankelijk van het type container dat u heeft. De kosten van het vastrecht zijn € 120,48 per jaar.

De kosten voor restaval per lediging (2023) zijn:

25 liter emmer  € 3,30
80 liter mini-container   € 9,90
140 liter container € 16,50
240 liter container € 28,05

De kosten voor GFT-afval per lediging (2023):

25 liter emmer  € 0,25
80 liter mini-container   € 0,75
140 liter container € 1,25
240 liter container € 2,13

De inzameling van oud papier en PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) is gratis.

Bijzonderheden

Bij het inzamelen van afval worden onderstaande straten en gebieden als buitengebied gezien:

  • Het gedeelte van Laarbeek ten oosten van de N279
  • Aarle-Rixtel: Bakelseweg, Oliemolen, Pater Eustachiuslaan, Peeldijk, Kasteelweg, Croylaan, Laag Strijp (vanaf nummer 26), Hoog Strijp en Het Laar.
  • Beek en Donk: Willemstraat, Brugstraat, Gemertseweg, Peeldijk, Loopweg, Biezenweg, Broekkantsestraat, Bijenweg, Pater Van der Burgtweg, Kasteellaan, Starreboslaan, Groenewoudseweg, Karstraat, Lage Dijk, De Hei, Herendijk, Heereindsestraat, Auwerstraat, Donkervoortsestraat, Ooievaarsweg, Grensweg en het pand Pater De Leeuwstraat 65.
  • Lieshout en Mariahout: het gedeelte ten zuiden van het Wilhelminakanaal, Staartweg, Beemdkant, Wielekensweg, Duin, Herendijk, Elsduin, De Stater, Sonseweg, Sluisweg, Broek, Broeksteeg, Den Houw, Schutsstraat (vanaf nr. 37), Stekkermortel, Bosven, Meerven (vanaf nummer 25), Knapersven (vanaf nr. 16), Ketelkampweg, Torrenven, Paalberg, Rijtvenweg, Vossenberg, Rooijseweg, Heidedreef, Veghelsedijk, Beukendreef, Sparrendreef, Schaapsdijk, Rietven, Heieindseweg, Grensweg en De Hei.

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag. Neem tijdens kantooruren contact op met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer 0492 469 700.

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek