Herdenking 4 en viering 5 mei

Datum 
04 mei 2019 - 08:15 tot 05 mei 2019 - 23:15

De jaarlijkse gemeentelijke herdenking op 4 mei vindt dit jaar weer plaats in de Muziektuin en bij het herdenkingsmonument in Beek en Donk. Op zondag vijf mei wordt het bevrijdingsvuur in alle vier de kernen ontstoken. De activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep Laarbeek herdenkt en viert.

Dodenherdenking 4 mei
Het programma op zaterdag 4 mei begint om 19:00 uur in de Muziektuin. Daar zorgen harmonie O&U uit Beek en Donk en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums voor stemmige muzikale ondersteuning. Verder werken onder andere mee aan de viering: de Laarbeekse Veteranenvereniging, gilde St. Leonardus Beek en Donk, Sint Antoniusgilde Beek, Onze Lieve Vrouwe Gilde Aarle-Rixtel, Sint Margaretha Gilde Aarle Rixtel, Amnesty International, Runningteam Laarbeek en scouting Beek en Donk. Ook zal de winnaar van de poëziewedstrijd van Bibliotheek de Lage Beemden haar gedicht voorlezen en lezen leerlingen van basisschool De Heindert hun verhalen voor.
Rond 19.50 uur wordt de herdenking voortgezet bij het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis. Na de 2 minuten stilte houdt burgemeester Frank van der Meijden een toespraak en worden er kransen en bloemen gelegd. 

Ontsteken bevrijdingsvuur op 5 mei
Evenals in de voorgaande jaren gaat het Runningteam Laarbeek op 4 mei naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen en dit al lopend naar Laarbeek te brengen. 
Precies om middernacht wordt dit bevrijdingsvuur op het 5 mei-plein aangestoken en kunnen de renners starten. Vanuit het hele land brengen ongeveer 2.000 sporters het bevrijdingsvuur van Wageningen naar hun eigen gemeente. 
De lopers van Runningteam Laarbeek rennen in estafette van Wageningen naar Mariahout, begeleid door fietsers en auto’s met verzorgers. Dit is een afstand van ongeveer 100 kilometer. 
Binnen de gemeente wordt op tussen 10:00 en 12:00 uur een route gelopen van ongeveer 15 km door alle vier de kernen. Op deze route mag iedereen als renner (al of niet in estafettevorm) of fietser aansluiten. De stoet wordt begeleid door een aantal (oude) militaire voertuigen. 

Programmatijden per dorp
09.50 uur      vertrek vanaf sportpark Mariahout;
10:00 uur      aankomst Mariahout bij de kerk;
10.45 uur      aankomst Lieshout bij de kiosk;
11.20 uur      aankomst Aarle-Rixtel bij de Couwenbergh;
12:05 uur      finish Beek en Donk bij het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis.       

Meer informatie via www.laarbeekherdenktenviert.nl(externe link) en www.runningteamlaarbeek.nl