’t Gulden Land

Ingeklemd tussen de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart, tussen het noordelijkste puntje van Helmond en ten oosten van Aarle-Rixtel, ligt een natuurgebied genaamd ’t Gulden Land. Samen met de gemeente Helmond en waterschap Aa en Maas hebben we de handen ineengeslagen om dit gebied te (her)ontwikkelen.

Foto Gulden Land

Historie
De naam ’t Gulden Land verwijst naar het Gulden Huys, dat vroeger midden in dit gebied stond. Ook meandert er een beekje door de omgeving die de naam Gulden Aa draagt. Het gebied is van oudsher gericht op agrarisch en natuurgebruik.
Vandaag de dag is het gebied verwilderd en slecht toegankelijk. ’t Gulden Land moet een plek worden waar groen, water, cultuurhistorie en recreatie hand in hand gaan.

Logo Gulden Land

Wat gaan we doen?
Om dat te realiseren, wachten de nodige uitdagingen. Er zijn verschillende deelprojecten in Laarbeek waar we nu of later mee aan de slag gaan:

Waterboulevard
Rondom ’t Gulden Land willen we een verhard recreatiepad aanleggen. Dit wordt de locatie in Aarle-Rixtel om een rondje te hardlopen of te skaten.

Horeca en recreatie op de kop van Aarle
Op dit ogenblik verkennen we de mogelijkheid om horeca op de kop te realiseren.

Toegangspoorten
In het gebied komen toegangspoorten. Dit zijn goed herkenbare punten waar de bezoeker wordt uitgenodigd ’t Gulden Land te bezoeken.  

Versterken recreatieve structuur in het gebied
Wij maken een goede wandel- en fietsstructuur die ’t Gulden Land ontsluit. Sommige paden worden alleen voor voetgangers ingericht.

Cultuurhistorie in het gebied
We willen het Gulden Huys met de watermolen graag weer zichtbaar maken in het landschap. Niet door deze te herbouwen, maar te verbeelden in het landschap. Ook willen we meer vertellen over de industrie die vroeger langs het kanaal aanwezig was.

Onderzoek waterrecreatie
Laarbeek is de Waterpoort van de Peel. In ’t Gulden Land willen we dat bezoekers ook echt het water kunnen beleven. Dit is nu alleen mogelijk bij de passantenhaven.

Hermeandering van de Aa
Een deel van de Aa laten we hermeanderen. Dit combineert het waterschap met beekherstel.

Planning
We zijn bezig met de voorbereidingen van een aantal deelprojecten. Op dit moment kan er nog geen specifieke planning worden gegeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in ’t Gulden Land? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Samenwerkingspartners
Gemeente Helmond
Waterschap Aa en Maas