Herinrichting natuurgebied ’t Gulden Land van start

12 mei 2023
Nieuwsoverzicht homepage

Tussen de Kop van Aarle-Rixtel en het centrum van Helmond-Noord ligt natuurgebied ’t Gulden Land. De gemeente Helmond, gemeente Laarbeek en waterschap Aa en Maas werken samen aan de herinrichting van ‘t Gulden Land. Op donderdag 11 mei gaven wethouder Arno Bonte (gemeente Helmond), wethouder Joan Briels (gemeente Laarbeek) en dagelijks bestuurder Peter van Dijk (waterschap Aa en Maas) met een openingshandeling het startsein voor de uitvoering van het eerste deelproject Beekherstel Gulden Aa.

Natuurontwikkeling ’t Gulden Land: het beekherstel van de Gulden Aa

In april is begonnen met de uitvoering van het deelproject ‘Beekherstel Gulden Aa’. Dit is het eerste deelproject in uitvoering voor ’t Gulden Land. Omdat deze ontwikkeling in Helmond plaatsvindt, voert de gemeente Helmond de werkzaamheden uit. Dit project is de eerste die wordt uitgevoerd in de natuurontwikkeling van ’t Gulden Land.

Het beekherstel van de Gulden Aa

De Gulden Aa, de beek die tegen het centrum van Helmond begint, wordt deels verlegd en er komen poelen, waardoor de beek op sommige plekken sneller of juist langzamer stroomt. Dat is goed voor de waterkwaliteit en het maakt de beek aantrekkelijker voor planten en diersoorten, wat goed is voor de biodiversiteit. Bij de stuw komt een vispassage. Daardoor kunnen vissen weer van en naar de Aa zwemmen.

Door ’t Gulden Land te ontwikkelen wordt het gebied een nog mooiere omgeving voor mens en dier. Daarom ontwikkelen Waterschap Aa en Maas, de gemeente Helmond en de gemeente Laarbeek het gebied waar natuur, water, cultuurhistorie en recreatie hand in hand gaan. Met deze start wordt ook de bijzondere samenwerking tussen Gemeenten Helmond, Laarbeek en waterschap Aa en Maas benadrukt.

Werkzaamheden

De brug van het Janus Meulendijkspad is inmiddels vervangen op een andere plek. De locatie van de brug is op een centrale plek in ’t Gulden Land. Een mooie plek om over heen te fietsen en over de beek heen te kijken. In het ontwerp van de brug is het logo van ‘t Gulden Land verwerkt. De stalen brug is 100% circulair. Tijdens de starthandeling werd de brug officieel geopend door Peter van Dijk bestuurder van Waterschap Aa en Maas, wethouder Arno Bonte van gemeente Helmond en wethouder Joan Briels van gemeente Laarbeek.

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek