Minder maaien voor meer biodiversiteit

16 mei 2023
Nieuwsoverzicht homepage

Laarbeek is een groene gemeente en dat willen we heel graag zo houden. Eén van de manieren om zo groen te blijven, is dat we een nieuwe manier van maaien toepassen. Misschien is het je al opgevallen dat het gras hoger staat dan anders. Dat heeft hier alles mee te maken, we leggen het graag uit.

Hoger en meer bloemrijk gras


Bloemrijk gras is gras waarin ook kruiden en wilde bloemen groeien, zoals klaver, madelief, boterbloem en paardenbloem. Bloemen en kruiden trekken insecten, bijen en vlinders aan en zijn belangrijk voor hun voortbestaan. Om bloemen en kruiden de kans te geven om te groeien, gaan het we gras minder vaak maaien. Het gras is dus langer dan je gewend bent. We maken de natuur op deze manier gezonder en dit zorgt ervoor dat we minder last hebben van plagen, zoals de eikenprocessierups.

Minder maaien


We gaan een aantal grasvelden nog maar twee keer per jaar maaien (in juni/juli en in oktober/november) in plaats van 25 keer. Dit zul je ook zien op bepaalde plekken, dat het gras langer is dan je gewend bent.  Het maaisel voeren we af. Randen langs wegen en paden maaien we vaker zodat lang gras niet over de weg of stoep kan vallen en uitzichtpunten veilig blijven. Ook op speelplaatsen en trapvelden houden we het gras kort. In bloemrijk gras kan ook gewoon gespeeld worden, maar wees dan wel alert op teken!

Locaties bloemrijk gras

Hieronder staat een bijlage met daarin een kaartje van onze gemeente. De plekken waar we minder gaan maaien zijn in groen aangegeven. Het gaat om 4 locaties, in iedere kern één. Heeft u tips over andere geschikte locaties voor bloemrijk gras of vragen hierover? Laat het ons weten via gemeente@laarbeek.nl.

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek