Open brief burgemeester

19 maart 2020

Beste inwoners van Laarbeek,

“Na een week waarin voor iedereen in Noord-Brabant de gevolgen van het coronavirus merkbaar zijn geworden, wil ik u graag een hart onder de riem steken. De maatregelen zijn voor iedereen ingrijpend en moeilijk. De gevolgen die wij hier al een week ervaren, gelden nu in het hele land. Voor de mensen die (mogelijk) besmet zijn, is het confronterend om in quarantaine te blijven. Het vraagt veel om je sociale leven te minderen. Dit soort beperkingen is nodig om de verdere verspreiding onder controle te krijgen. Om niet afgesloten te raken van de buitenwereld, zijn er gelukkig volop communicatiemiddelen, zoals bellen en appen.

De maatregelen die vanuit de landelijke of lokale overheid worden afgekondigd worden goed nageleefd en daarvoor spreek ik mijn dank uit. We hebben eerder een beroep op u gedaan om het hoofd koel te houden en dat doet u gelukkig. Goed om te zien dat u de nodige nuchterheid heeft en kalmte bewaart. Over en weer ontvang ik positieve berichten over de wijze waarop alle betrokkenen hun best doen om deze uitbraak te bestrijden. Ik heb veel respect voor de huisartsen en verzorgend personeel, voor de wijze waarop ze onder hoge druk nog ruimte vinden om met creatieve oplossingen te komen om de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan. Aan hen en aan iedereen uit andere sectoren die extra inspanningen leveren in deze crisissituatie: dank allen voor jullie tomeloze inzet! Ik heb begrip voor de zorgen van ondernemers en werknemers die hun inkomsten in gevaar zien komen in deze economisch onzekere tijden, maar bestuurders nemen maatregelen om u te ondersteunen.

De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Zo is de inkt van het ene protocol nog maar amper opgedroogd, of er is alweer een nieuwe versie. We volgen ze op de voet en u mag vertrouwen op de overheid: we doen er alles aan om de juiste balans te vinden. Verspreiding van het coronavirus moet ingedamd worden, maar het maatschappelijk leven moet ook doorgaan. Voor het organiseren van evenementen en activiteiten in de komende maanden volgen we de richtlijnen van de landelijke overheid. Er is nu nog geen inschatting te maken of deze door kunnen gaan. Wij blijven ons als gemeente permanent inzetten om u zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarbij laten we ons adviseren door specialisten.

Ik doe een beroep op u als inwoner om de maatregelen in acht te blijven nemen: alleen samen kunnen we deze crisis onder controle krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat we daarin slagen! Tot slot vraag ik u om ook naar elkaar om te kijken. Heb oog voor de medemens. Kleine gebaren en initiatieven kunnen een groot verschil maken. Dat geldt ook voor contact met ouderen; een belletje doet wonderen! Ik wens iedereen veel sterkte toe in deze moeilijke periode; u kunt altijd rekenen op onze steun.”

Hartelijke groet,

Frank van der Meijden
Burgemeester van Laarbeek

Bijlage:PDFOpen brief burgemeester