Problemen met betalen van huur of hypotheek?

schema TONK
04 juni 2021

Coronavergoeding woonkosten (TONK) voor inwoners verhoogd

De TONK-regeling is er sinds dit jaar voor inwoners die door corona financiële problemen hebben. TONK is een vergoeding als de huur of hypotheek niet meer betaald kan worden. Er is tot nu toe minder gebruik van gemaakt dan ingeschat. Terwijl de nood bij sommige mensen hoog is. De gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren hebben besloten om de TONK-regeling ruimer te maken. Het bedrag dat inwoners ontvangen is verhoogd naar 1.750 euro of 3.000 euro, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het vermogen telt voortaan ook niet meer mee bij de toekenning. De aanvraagperiode is verlengd tot 1 oktober. Inwoners van wie het inkomen flink gedaald is én die huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, worden opgeroepen om TONK aan te vragen. Aanvragen kan makkelijk en vertrouwd via www.senzer.nl/tonk.

Wat houdt de TONK in?
TONK staat voor Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten. Het is een eenmalige gift voor woonlasten (huur of hypotheek). De hoogte van de TONK uitkering hangt af van de specifieke situatie. Het gaat om minimaal 1.750,- en maximaal 3.000.- euro.

Wie komt in aanmerking voor de TONK?
Deze regeling is bedoeld voor inwoners die - ondanks alle steunpakketten - buiten de diverse regelingen vallen; ondernemers, maar ook andere inwoners. De TONK is voor alle inwoners ouder dan 18 jaar uit Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. Inwoners komen in aanmerking als hun huishouden - vanwege de corona-maatregelen - in januari 2021 tussen de 25% en 100% minder inkomen had dan in januari 2020. Daarnaast wordt er gekeken naar de totale woonlasten. Voor ondernemers met een Tozo-uitkering kan de TONK een aanvulling zijn.

TONK aanvragen?
De TONK-uitkering is digitaal via www.senzer.nl/TONK aan te vragen. Dit gaat veilig via DigiD. Belangrijk is om de aanvraag volledig en eerlijk in te vullen én ook de gevraagde gegevens mee te sturen. De TONK kan worden aangevraagd tot uiterlijk 1 oktober 2021.