Toegangsbewijzen; testen voor toegang tot sociale activiteiten

01 juni 2021
Vanaf 5 juni kun je weer naar restaurants, culturele instellingen en sportwedstrijden. Zij mogen nu ook gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Daarmee kunnen de deuren op verantwoorde wijze open voor meer mensen.

Testen voor toegang tot sociale activiteiten

Door de inzet van coronatoegangsbewijzen kan de samenleving eerder of ruimer op verantwoorde wijze open, ook als het coronavirus nog niet helemaal onder controle is. Daardoor is een bezoek aan het theater, sportwedstrijd of evenement eerder voor meer mensen mogelijk.

Tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen Covid-19

Om dit te regelen heeft het kabinet een wijziging doorgevoerd op de Wet Publieke Gezondheid: de Tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen. Met de wet wordt het vanaf stap 3 in het openingsplan mogelijk om een coronatoegangsbewijs te vragen om deel te kunnen nemen aan evenementen of aan activiteiten in bijvoorbeeld de sport, cultuur, evenementen of restaurants. Door toegangstesten in te zetten kunnen organisaties van de aangewezen sectoren eerder of met minder maatregelen open. Daardoor kunnen vanaf stap 3 meer bezoekers naar binnen en kan vanaf stap 4 onder voorwaarden de anderhalve meter worden losgelaten. 
 

  • In de wet staat in welke gevallen een coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Het coronatoegangsbewijs is geldig tot 40 uur na het moment van testafname.
  • Het coronatoegangsbewijs hoort bij de persoon die getest is. De organisator van de activiteit controleert dit door de persoonsgegevens (initialen en geboortedatum) op het coronatoegangsbewijs te vergelijken met het legitimatiebewijs van de persoon die het coronatoegangsbewijs toont.
  • Het is aan ondernemers en organisaties zelf of ze testen voor toegang willen inzetten. Indien een ondernemer of organisatie kiest voor inzet van een coronatoegangsbewijs is het tonen hiervan verplicht.

Pilots

Voorafgaand aan de wet zijn er vanaf april tot en met 4 juni pilots in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Met deze pilots hebben we kunnen oefenen met coronatoegangsbewijzen in de praktijk. 

Bekijk de pilot evenementen in de verschillende sectoren

Organisatoren

Wilt u testen voor toegang inzetten bij uw evenement of activiteit? Dan vindt u hier in de eerste week van juni meer informatie. 

Testen voor toegang

Gaat u naar een culturele, sociale of sportieve activiteit of evenement waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is? Neemt u dan de volgende stappen:

Stap 1: Koop een toegangskaartje of meld aan voor een evenement


Stap 2: Maak een testafspraak

Plan een afspraak voor een coronatest bij één van de aangesloten testlocaties via Testenvoortoegang.nl. Zorg ervoor dat u maximaal 40 uur voor uw bezoek bent getest. Kinderen onder de 13 jaar hoeven niet getest te worden. 

Stap 3: Laat u testen

Zorg dat u op tijd bij de testlocatie bent. Neem uw legitimatiebewijs en bevestiging van de testafspraak mee.

Stap 4: Testuitslag

U ontvangt na het testen binnen een uur de uitslag. Een negatieve uitslag is nodig om een coronatoegangsbewijs te kunnen maken.

Stap 5: Maak een coronatoegangsbewijs

  • Digitaal coronatoegangsbewijs
    Download de CoronaCheck-app. U vindt de app in de Apple App Store of de Google Play Store. Bij de negatieve uitslag die u ontvangt via Testen voor toegang, zit een ophaalcode. Gebruik deze ophaalcode in de CoronaCheck-app. De app maakt hier een QR-code van. Dit is uw coronatoegangsbewijs. 
  • Papieren coronatoegangsbewijs
    Ga naar Coronacheck.nl en klik op de knop “Maak papieren coronatoegangsbewijs”. Bij uw negatieve testuitslag heeft u ook een ophaalcode ontvangen. Deze ophaalcode vult u in. De website zet de testuitslag om in een QR-code. U kunt nu uw coronatoegangsbewijs met QR-code printen. 

Stap 6: Bezoek

U neemt uw coronatoegangsbewijs via de CoronaCheck-app of geprint op papier mee. Bij de ingang van het evenement of activiteit scant de organisatie uw coronatoegangsbewijs. Vergeet ook uw legitimatiebewijs niet. Uw gegevens worden vergeleken met de gegevens in het coronatoegangsbewijs. Tot slot laat u ook uw ticket of toegangskaartje zien.

Video Testen voor toegang

Bekijk de stappen in het filmpje Testen voor toegang

Basisregels blijven gelden

Bij een bezoek aan een evenement of activiteit met een coronatoegangsbewijs gelden de algemene coronamaatregelen. Iedereen houdt zich aan de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden. Ook zijn er op veel plekken speciale looproutes.

Klachten?

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus Dan komt u niet naar de activiteit en laat u zich testen bij de GGD.

Coronamelder

De CoronaMelder-app waarschuwt u nadat u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kunt u voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play Store. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.