Overlijden, aangifte

Aangifte doen van overlijden
Als iemand is overleden, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Dit geldt ook voor een doodgeboren kindje. Meestal doet de begrafenisondernemer aangifte namens de nabestaanden. Via onderstaande link “Online aanvragen” doet u aangifte via eHerkenning.

Nadat aangifte is gedaan, maakt de gemeente een overlijdensakte op en krijgt u toestemming om de overledene te begraven of te cremeren. De gemeente zorgt er voor dat de basisregistratie personen (BRP) wordt aangepast en dat diverse (overheids)instanties in kennis worden gesteld.

Online aanvragen

Overlijden buitenland
Is er iemand in uw omgeving tijdens een bezoek aan het buitenland overleden dan kunnen medewerkers van de ambassade of het consulaat u helpen. U kunt ook bellen naar +31 247 247 247 (lokaal tarief) of twitteren met het 24/7 BZ contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meld het overlijden vervolgens ook bij de gemeente waar de overledene woonde. U heeft hiervoor een overlijdensakte nodig. Soms moet de akte een apostille of legalisatie hebben van de Nederlandse ambassade of het consulaat uit het betreffend land. Dit geeft aan dat het document echt is. U leest meer hierover op de website van Rijksoverheid..

 

Indien u geen eHerkenning heeft kunt u uw aangifte mailen naar postbevolking@laarbeek.nl

Wat moet u meesturen bij uw aangifte.

 • Een compleet ingevulde overlijdensaangifte.
 • De originele verklaring van overlijden van de arts.
 • De papieren B-envelop/doodsoorzaakverklaring.
 • Bij een onnatuurlijke doodsoorzaak: verklaring van overlijden geen bezwaar crematie / begrafenis, afgegeven door de officier van justitieAls een crematie of begrafenis moet worden uitgesteld: een verklaring van geen bezwaar, afgegeven door een dokterAls er een sectie moet plaatsvinden: verlof tot ontleding, afgegeven door de burgemeester.
 • Heeft de overledene zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld? Dan is een codicil/wilsbeschikking van de overledene nodig. Hieruit moet blijken dat de overledene zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld.
 • Eventueel het trouwboekje om het overlijden in vast te leggen.
 • Aan de aangifte van overlijden zijn geen kosten verbonden. Een uittreksel van de overlijdensakte kost €13,20 (tarief 2018). U betaalt dit bij uw aanvraag. Pinnen, ja graag!
 • Indien er stukken ontbreken, nemen wij z.s.m. contact met uw op, zodat u alsnog de ontbrekende stukken kunt verstrekken.

U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren. Wilt u de overledene eerder begraven of cremeren? Dan heeft u toestemming van de officier van justitie en van de burgemeester nodig. Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Dan heeft u alleen toestemming van de burgemeester nodig.

U doet aangifte met eHerkenning via bovenstaande knop 'online aanvragen'. Indien u hier geen gebruik van kan maken, kunt u de gegevens mailen naar postbevolking@laarbeek.nl, indien u dit doet voor 12:00 uur ’s middags dan liggen de spullen de volgende dag voor u klaar. U kunt dan binnen onze openingstijden de benodigde spullen op komen halen.

De volgende gegevens heeft u nodig:

 • Een A-verklaring en een B-verklaring voor het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS)
 • Bij een natuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van overlijden afgegeven door een dokter of een gemeentelijke lijkschouwer
 • Bij een onnatuurlijke doodsoorzaak: verklaring van overlijden geen bezwaar crematie / begrafenis, afgegeven door de officier van justitie
 • Als een crematie of begrafenis moet worden uitgesteld: een verklaring van geen bezwaar, afgegeven door een dokter
 • Als er een sectie moet plaatsvinden: verlof tot ontleding, afgegeven door de burgemeester
 • Heeft de overledene zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld? Dan is een codicil/wilsbeschikking van de overledene nodig. Hieruit moet blijken dat de overledene zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld.
 • Eventueel het trouwboekje om het overlijden in vast te leggen

Aan de aangifte van overlijden zijn geen kosten verbonden. Een uittreksel van de overlijdensakte kost €13,20 (tarief 2018). U betaalt dit bij uw aanvraag. Pinnen, ja graag!