blauw

Vanaf juni nieuwe werkzaamheden in natuurgebied ’t Gulden Land

16 mei 2024
Nieuwsoverzicht homepage

Gemeente Laarbeek, Waterschap Aa en Maas en gemeente Helmond zetten in samenwerking met provincie Noord-Brabant en het Groen Ontwikkelfonds Brabant de komende tijd flinke stappen met de herinrichting van ’t Gulden Land. Vanaf juni tot en met oktober vinden diverse werkzaamheden in het natuurgebied plaats. 

Samen met aannemer Van Beers uit Hoogeloon wordt aan de slag gegaan bij de Aa, ten noorden van de Albers Pistoriusstraat tot in de Kop van Aarle-Rixtel. Deze werkzaamheden volgen op het werk aan de Gulden Aa vorig jaar, vanaf natuurgebied de Bundertjes tot aan de aansluiting op de Aa. Ook is toen de brug aan het Janus Meulendijkspad vervangen.


Natuurontwikkeling

Het gebied rondom de Aa wordt natuurlijker ingericht om verdroging tegen te gaan. Dan kan de natuur zich weer herstellen. Ook zijn de werkzaamheden nodig om het gebied beter voor te bereiden op weersextremen, zoals droogte of juist wateroverlast. 

Wat gaat er gebeuren?

  • We laten de Aa weer meer kronkelen door het landschap en de oevers geleidelijk aflopen. Dit geeft meer ruimte voor zowel de opvang als afvoer van regenwater. 
  • Op een aantal plekken leggen we dood hout in het water, wat voor afwisseling in de stroming en voor beschaduwing zorgt. 
  • We leggen een ecologische verbindingszone aan. Planten en dieren krijgen daardoor meer ruimte om zich veilig te verplaatsen naar omliggende natuurgebieden. Goed voor de biodiversiteit. 
  • Ook komen er een aantal poelen bij voor kikkers, salamanders en libellen, bedoeld als rustplekken op hun migratieroutes.
  • We breiden het gebied uit met maar liefst twaalf hectare nieuwe natuur. Dit is, in samenwerking met provincie Noord-Brabant, ook alvast ter compensatie voor verbreding van de N279. 

Het werk van de aannemer is te volgen via de BouwApp onder de naam ‘Natuurontwikkeling Kop Aarle-Rixtel'. De app is gratis te downloaden in de Appstore of Playstore.

Wat volgt daarna?
Als het graafwerk voor de natuurontwikkeling klaar is, wordt het gebied verder ingericht met recreatieve en informatieve voorzieningen. Een aantal voorbeelden:

  • We plaatsen entree-elementen om de ingangen van het gebied voor bezoekers duidelijk te markeren. 
  • Er komt een netwerk van verharde en onverharde paden voor wandelaars en hardlopers. En een aantal natuurlijke en duurzame voorzieningen die bezoekers uitdagen voor extra beweging.
  • Er wordt een mooie grafische weergave van het voormalige kasteel ’t Gulden Huys geplaatst. Die brengt de historie van dit gebied voor bezoekers weer even tot leven.

Het wordt een prachtig gebied waarin omwonenden en bezoekers van de natuur én een vleugje cultuurhistorie kunnen genieten!

Meer informatie over de herinrichting vind je op www.aaenmaas.nl/guldenlandexterne-link-icoon