Verduurzamen maatschappelijke gebouwen

19 september 2023
Nieuwsoverzicht homepage

In onze gemeente staan veel gebouwen met een maatschappelijke functie. Denk bijvoorbeeld aan scholen, gemeenschapshuizen, sporthallen en clubhuizen. Deze gebouwen gaan we de komende tijd verduurzamen. We willen hiermee het energieverbruik verminderen en bijdragen aan een beter milieu. 

Stap voor stap verduurzamen

Voor het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen hebben we een routekaart gemaakt. In de routekaart staat hoe we stap voor stap alle gemeentelijke gebouwen gaan verduurzamen. Er zijn ook maatschappelijke gebouwen die niet van de gemeente zijn (bijvoorbeeld van verenigingen). Ook voor deze panden helpen we graag om deze te verduurzamen.

Hoe ver zijn we?

We zijn druk bezig met de uitvoering van de Routekaart. Dit doen we samen met het Ontzorgingsloket van de Provincie Noord Brabant. Op dit moment lopen er trajecten op deze panden:

  • Gemeentehuis
  • Sportpark De Hut
  • Sporthal d’n Ekker
  • Gemeentewerf
  • Sportpark De Heibunders
  • MFA De Dreef
  • Openbare Basisschool Het Klokhuis
  • Sporthal De Klumper

Voor deze panden bekijken we op dit moment de mogelijkheden om zonnepanelen op de daken te plaatsen voor de opwek van duurzame energie. Verder bekijken we voor het Gemeentehuis en Sportpark De Hut welke maatregelen we kunnen treffen om op grote schaal te verduurzamen. We verwachten dat we in de loop van 2024 met de werkzaamheden voor het verduurzamen kunnen beginnen.

Dit jaar vervangen we de bestaande verlichting voor LED-verlichting in gymzalen, sporthallen, brandweerkazernes, het gemeentehuis, de gemeentewerf en de kleedaccommodaties van de sportparken.

Andere initiatieven

Naast de panden waar we vanuit de gemeente mee aan de slag gaan, zien we ook dat er initiatieven zijn van maatschappelijke organisaties om gebouwen te verduurzamen. Denk aan scholen die snel aan de slag willen, bijvoorbeeld door de bestaande verlichting te vervangen door LED-verlichting of zonnepanelen op het dak te leggen.

Ook de buitensportverenigingen in Laarbeek zijn aan de slag. Ze hebben een werkgroep opgericht om de verduurzaming op te starten, waar de gemeente ook in deelneemt.

Meer weten?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden om een maatschappelijk gebouw te verduurzamen? Kijk dan op www.laarbeek.nl/maatschappelijke-gebouwen voor meer informatie.

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Algemeen bankrekeningnummer:

NL91 BNGH 0285 000 721

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek