Juni Watermaand

De 10de editie van Juni Watermaand in Laarbeek staat voor de deur! Het belooft dit jaar weer een maand vol met spectaculaire, sfeervolle, sportieve en zelfs leerzame activiteiten te worden. De vele fantastische evenementen worden ieder jaar druk bezocht door mensen uit Laarbeek en daarbuiten.

Naast het activiteitenprogramma zijn er de gehele maand juni ook exposities te bezoeken en is er een mooie wandeltocht uitgezet..

  • Expositie Watervallen in Laarbeek'
    Poster expositie (en speurtocht en rebus) over 'Watervallen in Laarbeek' in de gangen van het Piet van Thielplein in Beek en Donk.
  • Ommetje Oost in Mariahout
    Een mooie wandelroute;‘Ommetje Oost’ welke langs de Kontloop, de Heieindseloop en Heiloop gaat. Ommetje Oost kenmerkt zich landschappelijk door het, voor huidige begrippen, kleinschalig landschap waar akkerbouw en bos de boventoon voeren. Op de kleinere percelen zit hier en daar een hobbyboer waardoor variatie in begroeiing toeneemt. De Kontloop en de Heieindseloop vormen de blauwe lijn van dit gebied. De route loopt dan ook zoveel mogelijk langs deze wateren. Evenals langs het voormalige Mortelven en Heideven. Deze laatste is onlangs in de oorspronkelijke staat van ‘moerasgebied’ teruggebracht. De vegetatie moet zich nog aanpassen.
  • Expositie 'Water' in Mariahout
    In het voormalige winkelpand aan het Oranjeplein in Mariahout wordt tijdens Juni Watermaand  een etalage-tentoonstelling gehouden met het thema 'water'. Unieke foto's van vennen, lopen, bospoelen en sloten in Mariahout zijn te aanschouwen tijdens deze kleinschalige tentoonstelling. Met behulp van een overzichtskaart waarop de waterrijke omgeving met haar flora en fauna aangegeven staat, kan de wandelaar of fietser deze waterrijke biotopen gaan bezoeken.

Allemaal aan de regenton!

Heftige buien zorgen steeds vaker voor wateroverlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. U kunt zelf helpen om dit te beperken. Hoe dan? Door mee te doen aan de regentonactie tijdens de Juni Watermaand 2019.

Voorkomen wateroverlast
Gemeente Laarbeek en Waterschap Aa en Maas nemen veel maatregelen om wateroverlast in de openbare ruimte te voorkomen. Zo vervangen we bijvoorbeeld steeds vaker stenen door groen, waardoor water makkelijker de grond in kan. Maar we kunnen het probleem niet alleen oplossen: we hebben uw hulp hard nodig.

Plaats een regenton
U krijgt van de gemeente Laarbeek tijdens de Juni Watermaand € 20,- korting op een regenton én ook nog eens € 10,- korting op een bijbehorende aansluitset. Hoe helpt dat? Als u regenwater opvangt in een regenton, dan heeft u in uw eigen tuin een wateropslag. Het water dat u opvangt, komt niet in het riool terecht. Dit voorkomt overbelasting van het riool en het water hoeft niet onnodig gezuiverd te worden. Ook bespaart een regenton kostbaar drinkwater, omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater! 

Voor de aanschaf van de regenton vindt u binnenkort een kortingsbon in de MooiLaarbeekkrant. U kunt dan ook lezen hoe en waar u de regenton kunt aanschaffen.

De kortingsbon kunt u ook hier downloaden en uitprinten.

PDFKortingsbon regentonactie

Wat kunt u nog meer doen?
Ook met minder tegels en meer groen in de tuin, kan het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond zakken. Kijk voor meer informatie ook eens op www.operatiesteenbreek.nl. (externe link) Tips over wat u zelf kunt doen om uw huis en tuin klimaatbestendig te maken vindt u op www.huisjeboompjebeter.nl(externe link). Ook kunt u de gratis app downloaden en de score van uw eigen tuin bepalen.