Alles voor jongeren

Heb je informatie nodig of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan ben je hier op de juiste plek! Deze webpagina staat vol met informatie die jou wegwijs kan maken door het leven als jongvolwassene in Laarbeek. Van overheidszaken tot wonen, en van verleidingen tot evenementen, alle onderwerpen vind je op deze pagina. Van handige tips en nuttige contacten tot leuke evenementen, je leest het hier.

Bijna 18, wat moet je regelen?

Zorgverzekering

Vanaf je 18e ben je in Nederland verplicht een eigen zorgverzekering te hebben. Deze moet je afsluiten voordat je 18 wordt. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen om te kijken welke het beste aansluit op jou.

Bankrekening en spaarrekening

Om geldzaken te regelen heb je een eigen bankrekening nodig. Deze rekening is voor je salaris, studiefinanciering of toeslagen. Veel banken bieden studenten- of jongerenrekeningen aan. Ook is het handig om een spaarrekening te openen en te beginnen met sparen als je dat nog niet gedaan hebt.

DigiD aanvragen

Een DigiD is een digitale handtekening. Deze heb je nodig om online zaken te regelen voor bijvoorbeeld de belasting, zorg of om aan te melden voor een opleiding. Vraag deze dus aan als je deze nog niet hebt.externe-link-icoon

Wat mag je vanaf je 18e?

Als je 18 jaar wordt ben je volgens de wet volwassen, en mag je van de ene op de andere dag ineens een aantal dingen die je voorheen niet mocht doen.

  • Je mag alcohol kopen en drinken
  • Je mag zelfstandig autorijden als je een rijbewijs hebt
  • Je mag abonnementen en contracten afsluiten
  • Je staat automatisch ingeschreven in het donorregister

Vanaf je 18 sta je automatisch in het donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Toch is het slim om je keuze in te vullen, zo weet je familie wat jij graag wil in het geval je komt te overlijden.

Informatie voor ouders

Je 18-jarige kind krijgt meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ondanks dat ze volgens de wet als volwassen gezien worden is het natuurlijk altijd goed om je kind te helpen waar nodig, want tot hun 21e blijf je als ouder onderhoudsplichtig. Dit houdt in dat je er als ouder verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.

Kinderbijslag en kindgebonden budget 

Op het moment dat je kind 18 jaar oud wordt ontvang je geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. Houd dus rekening met deze financiële verandering.

Kinderalimentatie

Als je kinderalimentatie ontvangt loopt deze door op het moment dat je kind 18 jaar wordt en nog niet financieel zelfstandig is. De alimentatieplicht stopt uiterlijk als je kind 21 wordt.  

Minder toezicht

Als ouder van een 18-jarige heb je minder toezicht op bepaalde dingen. Denk hierbij aan de app van school waar de cijfers in staan als je kind nog op de middelbare school zit. Of denk aan de bankrekening. Ook hier kan je niet meer over de schouder van je kind meekijken. Ga hierover goed in gesprek met je kind, zeker als je denkt dat je kind deze controle van jou als ouder nog nodig heeft. 

Wat kun je nog extra regelen vanaf je 18e?

Aansprakelijkheidsverzekering

Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar kan wel handig zijn. Hiermee kun je voorkomen dat je voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Als je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben val jij hier waarschijnlijk nog steeds onder, meestal kun je tot je 27e meeverzekerd blijven bij je ouders. Het is handig om dit na te kijken.

Huurtoeslag

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Op de website van de belastingdienstexterne-link-icoon kun je alle informatie hierover nalezen.

Inschrijven bij een woningbouwvereniging

Misschien ben je er zelf nog niet mee bezig, maar er zal een moment komen dat je graag een eigen plekje wil om te wonen. Voor een eigen huurwoning of eigen kamer moet je ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging. Doe dit zo snel mogelijk, ook als je nog niet van plan bent om uit huis te gaan, want hoe eerder je op de wachtlijst staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Om op deze lijst te komen kun je je inschrijven bij Wooniezieexterne-link-icoon.

Studiefinanciering en Ov-jaarkaart

Als student heb je onder bepaalde voorwaarden recht op studiefinanciering. Deze studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs, aanvullende beurs, lening en het studentenreisproduct (Ov-jaarkaart). Dit moet je zelf aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgverzekering die je vanaf je 18e moet hebben kost maandelijks veel geld. Als 18-jarige heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Dit is een bedrag dat je maandelijks van de Belastingdienst krijgt als je een lager inkomen hebt. Deze toeslag moet je zelf aanvragen.externe-link-icoon Doe dit twee maanden voor je 18e verjaardag.  

Vitaal Laarbeek

Vitaal Laarbeek is een samenwerking van inwoners, sportaanbieders, onderwijs en zorgorganisaties om jong en oud te stimuleren om te sporten en gezond te leven. Ben jij benieuwd welke activiteiten er allemaal zijn voor jongeren, kijk dan op de website van Vitaal Laarbeek.externe-link-icoon

Inwonerspanel

Ben jij 16 jaar of ouder? Dan kun je je aanmelden voor ons inwonerspanel. Als je hier aan deelneemt ontvang je enkele keren per jaar een digitale vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt niet lang, ongeveer 5 tot maximaal 10 minuutjes. Zo kun jij je stem laten horen. Wil jij meedoen? Kijk dan op www.laarbeek.nl/inwonerspanelexterne-link-icoon