Eikenprocessierups

Beschrijving

Wilt u een melding doen van eikenprocessierupsen? Lees eerst deze pagina.

Hoe u het regelt

Zitten de rupsen op een locatie waar weinig wandelaars of fietsers komen? Dan bestrijden we de rups niet. U hoeft de locatie dan niet door te geven. De gemeente roeit de rups niet uit. Dat kan ook niet. De rups en daarna de vlinder zijn ook voedsel voor vogels.

Wilt u na het lezen van de informatie op deze pagina nog een melding doen van eikenprocessierupsen? Klik dan hier om een melding te doenexterne-link-icoon. Meer uitleg over dit meldsysteem vindt u hierexterne-link-icoon.

Meldingen van rupsen in bomen naast de provinciale weg (N615 of N279), kunt u doorgeven via deze linkexterne-link-icoon. De gemeente haalt geen rupsen weg in bomen van de provincie. Dat doet de provincie zelf. Zitten de rupsen in bomen langs een van de kanalen, dan moet u de melding doen bij Rijkswaterstaat, via telefoonnummer 0800 8002.

Wat u nodig heeft

Hoe beter u de locatie kunt aangegeven, hoe beter de gemeente het kan oplossen. Geef de locatie van de boom dus nauwkeurig door. Zijn er meerdere bomen naast elkaar, vermeld dit dan in het opmerkingenveld. Op die manier hoeft u toch maar één melding te doen.

Wat u moet weten

De gemeente neemt alle meldingen van nesten in gemeentebomen in behandeling. Nesten bij scholen, speelvoorzieningen en locaties waar veel mensen verblijven hebben daarbij prioriteit. Het verwijderen van de rupsen kost veel tijd. Soms lukt het helaas ook niet om het in één werkhandeling compleet weg te krijgen. Daardoor kan het soms wat langer duren voordat de gemelde nesten worden verwijderd. U krijgt geen terugkoppeling over uw melding.

Eikenprocessierupsen komen in april uit het ei. Ze zitten dan bovenin eikenbomen. Vanaf mei tot augustus zijn de grauwe nesten met rupsen zichtbaar. Daarna verpoppen de rupsen zich tot vlinder. Onderstaande foto’s geven weer hoe het eruit ziet. Ziet u een andere rups of ander nest? Dan hoeft u het niet te melden.

De kosten

Het doen van een melding en de bestrijding van een nest kosten u niets.

Bijzonderheden

Wilt u meer weten over eikenprocessierupsen? Heeft u last van gezondheidsklachten? Wilt u weten wat u zelf kunt doen tegen eikenprocessierupsen? Kijk dan op www.processierups.nuexterne-link-icoon of www.rupsen.infoexterne-link-icoon.

Heeft u nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op via 0492 469 700, of via gemeente@laarbeek.nl.