Gehandicaptenparkeerkaart

Beschrijving

Kunt u zelfs  met loophulpmiddelen zoals een rollator of stok niet meer dan 100 meter lopen? Dan kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Hoe u het regelt

Bel met het Sociaal Team Laarbeek en vraag het aanvraagformulier aan. Er geldt helaas een streng beleid. Als u nog 100 meter kunt lopen, krijgt u de gehandicaptenparkeerkaart niet. Twijfelt u? Bel ons gerust voor meer informatie 0492 469 707.

Wat u nodig heeft

  • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.
  • 2 recente kleurenpasfoto’s. Let op de pasfoto-eisenexterne-link-icoon
  • Eventueel eerder afgegeven gehandicaptenparkeerkaarten.

Wat u moet weten

Beoordeling door arts

Uw lichamelijke beperking wordt beoordeeld door een arts die wij als gemeente aanwijzen. Deze arts adviseert ons of u recht heeft op de gehandicaptenparkeerkaart. Bij dat onderzoek worden ook uw persoonlijke omstandigheden meegewogen. In een enkel geval is een lichamelijk onderzoek niet nodig. Dan is het voldoende om vragen te stellen. 

Bij verlenging van de kaart is meestal geen medisch onderzoek meer nodig. Is uw medische situatie echter veranderd? Dan winnen wij advies bij een externe arts in.

Bewijsstukken

Gebruikt u medicijnen of bent u in behandeling bij een specialist? Neem dan hierover informatie mee (afsprakenkaarten en medicijnoverzichten) om dit te bewijzen. Dit heeft u nodig om uw aanvraag te onderbouwen.

Geldigheid parkeerkaart

De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig binnen de hele EU.

Passagierskaart

Vraagt u een passagierskaart aan omdat u langdurig afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder? Dan wordt tijdens de medische keuring bekeken hoe hulpafhankelijk u bent.

Afhankelijk van rolstoel

Bent u door een aandoening of gebrek echt afhankelijk van uw rolstoel? Dan kunt u een bestuurders- of passagierskaart aanvragen.

Instelling

Bent u een instelling en verzorgt u vervoer van mensen met een handicap die in een speciaal voor hen ingerichte zorginstelling verblijven? Vraag dan een instellingenkaart aan.

Richtlijnen voor het gebruik van een gehandicaptenparkeerkaart

  • De parkeerkaart (bestuurder of passagier) staat op uw naam en mag alleen gebruikt worden als u er zelf bij bent.
  • De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
  • Plaats de parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit.
  • De parkeerkaart is geldig tot de einddatum die op de kaart staat.
  • Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels van de gemeente.

De kosten

Een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen kost € 90.

(Tarief 2024)

Heeft u nog vragen?

Wilt u graag met een van onze medewerkers spreken of u in aanmerking kunt komen voor een gehandicaptenparkeerkaart? Bel dan met het Sociaal Team Laarbeek via 0492 469 707. Wij helpen u graag.

Meer informatie