Gezond leven

Gezonde inwoners in een gezonde omgeving, daar zetten wij ons op verschillende manieren voor in. Op deze pagina vind je allerlei informatie die bijdraagt aan gezondheid.

Straling 5G

5G is de 5e generatie mobiele netwerken. In onze gemeente volgen we het landelijke beleid rondom het 5G-netwerk. Het landelijke beleid rondom 5G richt zich op de uitrol van 5G-netwerken, veiligheid & gezondheidsaspecten en regulering & wetgeving. Op deze pagina lees je meer informatie over het mobiele netwerk 5G. 

De Nederlandse Gezondheidsraad en Wereldgezondheidsorganisatie geven aan dat er geen bewijs is voor negatieve gezondheidseffecten door elektromagnetische velden van antennes en zendmasten. Voorwaarde hierbij is dat de bloostellingslimieten niet moeten worden overschreden. Deze limieten zijn opgesteld door een onafhankelijke groep internationale wetenschappers, de Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling (ICNIRRP). Nederland hanteert deze limieten die beschermen tegen te veel opwarming door de energie van antennesignalen. Deze limieten bevatten uit voorzorg een ruime veiligheidsmarge zodat er rekening wordt gehouden met mensen met een zwakke gezondheid en kinderen. Ze gelden voor de optelsom van de straling van alle antennes, dus ook voor 5G. 

De Agent Telecom is de toezichthouder op het gebruik van elektromagnetische velden en meet daarom regelmatig de elektromagnetische straling. Alle metingen zijn openbaar en staan in het Antenneregisterexterne-link-icoon. Er wordt getoetst of de elektromagnetische straling onder de blootstellingslimieten blijft (voor 2G, 3G, 4G en 5G).

Vragen of meer informatie

Heb je vragen over de uitrol van 5G of ben op zoek naar meer informatie? Kijk dan op deze pagina van de GGDexterne-link-icoon. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kun je contact opnemen met bureau Gezondheidexterne-link-icoon, Milieu en Veiligheid. Je kunt ook even bellen naar (0900-3686868).

Valpreventie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. We zien dat valincidenten een grote invloed hebben op de gezondheid én kwaliteit van leven, met name bij oudere mensen. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland elke twee minuten iemand valt en medische hulp nodig heeft? Omdat oudere mensen vaker langer thuis blijven wonen is het nóg belangrijker dat we ons samen inzetten om ongelukken (in huis) te voorkomen. Wij organiseren daarom bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten en meetmomenten in dit kader. Daarnaast is er een cursusaanbod voor inwoners met een middel of hoog risico om in of om huis te vallen. Op de website van Vitaal Laarbeekexterne-link-icoon lees je wat je kunt en waar je terecht kunt.