Gladheidsbestrijding

Beschrijving

In de winter kan het door vorst, ijzel of sneeuw glad worden op de wegen en fietspaden. De gemeente werkt hard om Laarbeek goed bereikbaar te houden. De gemeente Laarbeek strooit preventief. We strooien dus al voordat het gaat vriezen of voordat er sneeuw valt. Dit heeft grote voordelen voor de verkeersveiligheid en is beter voor het milieu. Het zout hecht zich meteen aan de weg en gaat zijn werk doen zodra er sneeuw valt of de weg bevriest. Als het sneeuwt worden extra strooiers, schuivers en sneeuwploegen ingezet om de vastgestelde wegen en fietspaden berijdbaar te houden. De gemeente Laarbeek krijgt instructies vanuit de alarmcentrale in Eindhoven.  

We hebben ook uw hulp nodig 
Door sneeuw van uw stoep te vegen, maakt u het een stuk veiliger voor iedereen. Denk er ook eens aan om buren te helpen die dit niet zo goed zelf kunnen. Verder moet u bij gladheid natuurlijk extra voorzichtig zijn op de weg. Als de strooiwagens aan het werk zijn, laat ze dan hun werk doen.

Aanvragen

Gevaarlijke situaties door gladheid?
Dit kunt u melden via Melding Openbare Ruimte.externe-link-icoon

Voorwaarden

Waar wordt gestrooid?
Als de wegen glad zijn, strooit de gemeente volgens een vast schema (wegen zijn groen, fietspaden zijn paars).

  • De hoofdwegen komen het eerst aan de beurt. Bijvoorbeeld doorgaande verbindingswegen, routes van het openbaar vervoer, ontsluitingswegen in de bebouwde kom en bedrijventerreinen en doorgaande fietspaden en fietsroutes voor werk en schoolgaande kinderen.
  • Daarna komen scholen en plekken waar ouderen wonen aan de beurt. Verder proberen we ervoor te zorgen dat de meeste woningen redelijk dicht bij een gestrooide weg liggen.

Op andere straten en wegen zoals op rustige, minder gebruikte wegen als ook op pleinen wordt meestal niet gestrooid.

Zout
Wees voorbereid en haal op tijd zout in huis. De gemeente Laarbeek verstrekt GEEN zout. Hiervoor kunt u terecht bij de plaatselijke ondernemers. Zout is niet erg milieuvriendelijk. Het kan wortels van planten en bomen beschadigen. Gebruik daarom niet meer dan nodig is. Een handje (strooi) zout is genoeg voor bijna 10 vierkante meter.

Provinciale wegen
De provinciale wegen in onze gemeente worden gestrooid door de Provincie Noord-Brabant. Meer informatie vindt u op de website van de Provincieexterne-link-icoon

Wordt mijn afval opgehaald tijdens extreme weersomstandigheden?
Blink informeert de inwoners via de Afvalapp en www.mijnblink.nlexterne-link-icoon.externe-link-icoon Houd deze goed in de gaten.

Contactgegevens

Neem gerust contact op met ons Klant Contact Centrum via 0492 469 700.Wij helpen u graag.