Horecabedrijf beginnen

Neem uw paspoort mee

Beschrijving

U wilt een horecabedrijf beginnen zoals een café, restaurant, snackbar, kantine, buurthuis of hotel? U heeft hiervoor een exploitatievergunning horeca nodig. U vraagt deze vergunning aan bij de gemeente. Ook zodra er iets verandert, moet u een (nieuwe) vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld als u een horecabedrijf overneemt, als u verhuist, of als er wijzigingen zijn.

Hoe u het regelt

U regelt een exploitatievergunning voor uw horecabedrijf  persoonlijk op het gemeentehuis. U maakt hiervoor telefonisch een afspraak via telefoonnummer 0492 469 700.

Er komt veel kijken bij het beginnen van een horecabedrijf. Wij informeren u graag over de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan, de eisen vanuit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en alle andere informatie die van belang is voor uw aanvraag.

Wat u nodig heeft

Klik hier voor het aanvraagformulierexterne-link-icoon

Bibob-Formulier
Als er sprake is van vestiging van een nieuwe horecagelegenheid, wijziging van ondernemersvorm of overname van een bestaand bedrijf moet u het Bibob-formulier invullen. Bibob is de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Deze wet moet voorkomen dat een vergunning wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Klik hier voor meer informatie over Bibob

Wat u moet weten

Er komt veel kijken bij het beginnen van een horecabedrijf. Wij informeren u daar graag in een persoonlijk gesprek over. Met de volgende zaken moet u in ieder geval rekening houden:

  • De vestiging van uw horecabedrijf moet passen in het bestemmingsplan van de gemeente.
  • Als u alcohol wilt schenken in uw horecabedrijf dan moet u ook een alcoholvergunning aanvragen bij de gemeente.
  • U moet een digitale milieumelding doen, Klik hier om een melding te doen.externe-link-icoon
  • Wilt u een kansspelautomaat plaatsen? U heeft een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten nodig.
  • U doet een gebruiksmelding bij de gemeente t.b.v. brandveilig gebruik.

Geen aparte terrasvergunning nodig  

Voor het voeren van een terras is geen aparte terrasvergunning nodig. De terrasvergunning maakt onderdeel uit van de horeca-exploitatievergunning. Als een terras zich aan of op de openbare weg bevindt, is toestemming van de gemeente nodig. Dit geldt ook wanneer het terras op eigen grond ligt. De gemeente stelt eisen aan een terras.

Het terras is ook onderdeel van uw alcoholvergunning. In deze vergunning staan alle locaties van uw horecabedrijf waar alcohol wordt verkocht en geschonken. Het terras is ook een locatie die op deze vergunning staat vermeld.

De kosten

Voor het aanvragen van een exploitatievergunning horeca betaalt u € 385,00.
(tarief 2022)

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag. Belt u tijdens kantooruren naar ons Klant Contact Centrum 0492 269 700.