Informatie voor ouders (kind ouder dan 18 jaar)

De tijd vliegt. Je kunt je waarschijnlijk nog goed herinneren dat je kind als klein baby’tje in je handen had. Dat kleine baby’tje van toen wordt nu ineens volwassen. Je kind krijgt als ze 18 worden meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ondanks dat ze volgens de wet als volwassen gezien worden is het natuurlijk altijd goed om je kind te helpen waar nodig, want tot hun 21e blijf je als ouder onderhoudsplichtig. Dit houd in dat je er als ouder verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.

Kinderbijslag en kindgebonden budget 

Op het moment dat je kind 18 jaar oud wordt ontvang je geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. Houd dus rekening met deze financiële verandering.

Kinderalimentatie

Als je kinderalimentatie ontvangt loopt deze door op het moment dat je kind 18 jaar wordt en nog niet financieel zelfstandig is. De alimentatieplicht stopt uiterlijk als je kind 21 wordt. 

Minder toezicht

Als ouder van een 18-jarige heb je minder toezicht op bepaalde dingen. Denk hierbij aan de app van school waarde cijfers in staan als je kind nog op de middelbare school zit. Of denk aan de bankrekening. Ook hier kan je niet meer over de schouder van je kind meekijken. Ga hierover goed in gesprek met je kind, zeker als je denkt dat je kind deze controle van jou als ouder nog nodig heeft.