Leefomgeving

We nemen maatregelen tegen klimaatverandering (te nat, te droog of te heet) en voor meer biodiversiteit. We sluiten daarmee aan op de landelijke Operatie Steenbreek. Samen met andere gemeenten, provincies en waterschappen delen we kennis en informatie.

Omgaan met klimaatverandering

Bij rioolrenovaties scheiden we regenwater altijd van het riool voor vuil water. Regenwater kan in de bodem zakken, of gaat naar waterbergingen. We willen zorgen dat inwoners ook goed omgaan met het regenwater. Bijvoorbeeld met de regentonnen-actie in 2019. Ook proberen we bestrating te verminderen, zodat water op meer plekken in de bodem zakt. Bomen en ander groen helpen tegen hitte en verdroging. Daarom zijn we hier zuinig op en kijken we waar ruimte is voor nieuwe bomen. We onderzoeken of er een minimumnorm moet komen voor het groen.

Lees hier meer over klimaatverandering.

Regentonnenactie

 Wilt u ook korting krijgen op een regenton? Hieronder vindt u de voorwaarden van deze actie:

  • De actie loopt van 9 oktober tot en met 10 november.
  • Er zijn 100 bonnen beschikbaar. Deze zijn op te halen bij de receptie van het gemeentehuis.
  • Maximaal 1 regenton van minimaal 100 liter per huisadres.
  • Het kortingsbedrag is € 30,- inclusief BTW per regenton en geldt voor een regenton vanaf 100 liter.  
  • Alleen inwoners uit de gemeente Laarbeek kunnen deelnemen.
  • De bonnen zijn alleen in te leveren bij de deelnemende partijen:
    • Tuincentrum d’n Heikant
    • Tuincentrum De Biezen
    • Pets Place/Boerenbond
    • Hubo XL

Laarbeek doet al heel veel voor meer biodiversiteit

Oftewel: zorgen voor meer verschillende soorten planten en dieren. Bijvoorbeeld door ecologische verbindingszones, bermen ecologisch beheren, bloemrijke akkerranden en bomen planten. Maar er is nog veel te doen. We werken aan een bomenvervangingsplan en stimuleren de aanleg van (erf)beplanting. Ook bekijken we of we ons groenbeheer beter kunnen afstemmen op bijen en insecten. Dat is ook goed voor de vogels. Meesjes helpen ons weer bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Zo proberen we het natuurlijke evenwicht te herstellen. 

Laarbeek loopt voorop met groen en hoe inwoners daarbij betrokken zijn 

Daar wonnen we verschillende prijzen voor. Bij de groencompetitie Entente Florale werd Laarbeek gekroond tot groenste gemeente van Nederland (2016) en van Europa (2017). 

Met het project Groenstrijd 2.0 wonnen we in 2018 de Steenbreek-trofee. En in 2019 de Gouden Zwaluw van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Bij dit project maakten 17 buurten zelf hun buurt groener. Ze maakten een plan hiervoor en voerden dat ook zelf uit. Denk daarbij aan het weghalen van bestrating, geveltuintjes, aanplanten van boomspiegels en extra plantenbakken. De teams werden gecoacht door lokale groenondernemers.

We zijn trots op deze titels en willen een voorbeeld zijn voor andere gemeenten op het gebied van groen en duurzaamheid.