Mobitax

Beschrijving

Mobitax Laarbeek is het deeltaxisysteem voor mensen met beperkingen en ouderen (70+). Mobitax is op 1 mei 2008 gestart in de gemeente Laarbeek. Taxibedrijf Van Helvoort uit Gemert-Bakel verzorgt de ritten.

Hoe u het regelt

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Team Laarbeek via 0492 469 707. 

Hier kunt u ook terecht voor het indienen van een aanvraag voor een CVV-pas, informatie over Valys of andere Wmo-voorzieningen.

Wat u moet weten

Voor wie is Mobitax?

De taxi rijdt voor mensen die, bijvoorbeeld vanwege beperkingen, zelf geen vervoer kunnen regelen. Bijvoorbeeld omdat het netwerk te klein is. Of omdat er geen vrijwilliger gevonden kan worden. Dit heet een Wmo pas. Ook rijdt de taxi voor mensen die 70 jaar of ouder zijn.

Voor inwoners die nog geen 70 jaar zijn geldt als medische voorwaarde dat ze geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Voor personen ouder dan 70 jaar geldt deze voorwaarde niet. Dit verschil in beoordeling is de reden dat ouderen een hoger zonetarief betalen. Wel geldt voor deze doelgroep (70+) een inkomensgrens. Is het inkomen hoger dan anderhalf maal het netto sociaal minimum, dan bestaat geen recht op 70+vervoer. Deze inkomensgrens geldt niet voor inwoners jonger dan 70 jaar en die aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

Wat is de bedoeling van Mobitax?

Mobitax is bedoeld om ouderen en mensen met beperkingen te stimuleren om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven reizen en sociale contacten in de regio te onderhouden. Het gaat er daarbij om te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement komen. De taxi is dus in eerste instantie niet bedoeld voor doktersbezoek en dergelijke.
Om te kunnen reizen krijgt de pashouder van de gemeente Laarbeek onbeperkte reiszones op de CVV-pas. Mensen met beperkingen die een partner hebben met een CVV-pas krijgen een deel van de maximale reiszones als aanvulling op deze andere voorzieningen (75%). Deze laatste regel geldt niet voor pashouders van 70 jaar en ouder. Zij betalen al een hoger zonetarief.

Wat heeft Mobitax te bieden?

CVV-pashouders krijgen elk jaar de beschikking over reiszones (strippen). Daarmee kunt u vijf zones reizen vanaf uw woonadres. Het systeem werkt heel eenvoudig: u meldt de rit aan bij Van Helvoort Taxi, u wordt bij de voordeur opgehaald en u wordt weer bij de deur van uw bestemming afgezet. Voor de terugrit geldt hetzelfde. U kunt ook nog gebruik maken van de terugbelservice. Als Van Helvoort uw (mobiele) telefoonnummer heeft, kunnen zij even voor de ophaaltijd bellen dat de taxi er aankomt. De spelregels rondom aanmelden, ophalen, omrijden, prioriteitsritten, vervoersgebied, puntbestemmingen, betaling et cetera, liggen vast in het vervoersreglement van taxibedrijf Van Helvoort. Het Sociaal Team kan u hierover meer informatie geven. 

Wat zijn de vervoersmogelijkheden buiten de regio?


Wanneer de plaats van bestemming buiten het vervoersgebied van Mobitax Laarbeek ligt, kunt u  reizen met Valys. Dat is een landelijk vervoerssysteem dat goedkoop reizen door heel Nederland mogelijk maakt voor mensen met een beperking.

De kosten

Mensen die een CVV-pas hebben op grond van de Wmo betalen per zone.
Degenen die een CVV-pas hebben omdat ze 70 jaar of ouder zijn betalen ook een bepaald bedrag per zone.
Een medisch begeleider mag gratis mee, daarvoor gelden dan ook extra voorwaarden.
Een sociaal begeleider mag altijd mee en betaalt ook per zone. 

Het vervoer is in werkelijkheid een stuk duurder. De pashouder merkt daar buiten deze ‘eigen bijdrage’ niets van. De gemeente heeft een contract met taxibedrijf Van Helvoort en rekent de meerkosten rechtstreeks met dit bedrijf af. Voor vragen over de kosten kunt u terecht bij de gemeente.

Meer informatie

Valys Bovenregionaal vervoer voor reizigers met een mobiliteitsbeperking, 
T 0900 9630 of kijk op www.valys.nlexterne-link-icoon.

Heeft u nog vragen?

Bel met het Sociaal Team Laarbeek via 0492 469 707. Wij helpen u graag.