adult iconNaamskeuze kind

Beschrijving

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van de volgende kinderen uit dezelfde relatie. De keuze voor een achternaam kunt u vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte vastleggen. Om de naamskeuze van uw kind vast te leggen gaat u samen naar het gemeentehuis.

Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Hoe u het regelt

Voor het regelen van de naamskeuze van uw kind gaat u persoonlijk naar het gemeentehuis. Beide ouders moeten hierbij aanwezig zijn. U maakt telefonisch een afspraak: 0492 469 700.

Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn bij de geboorteaangifte, raden wij aan om het regelen van de naamskeuze te doen vóór de geboorte.

Wat u nodig heeft

  • Een geldig legitimatiebewijs van beide ouders

Wat u moet weten

Naamskeuze bij erkenning

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap en krijgt u een kind? Dan krijgt uw kind bij de geboorteaangifte automatisch de achternaam van de biologische moeder. Als de andere ouder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie. Bij erkenning van het kind kunt u samen de naamskeuze doen.

Naamskeuze bij adoptie

Bij een adoptie doen de adoptieouders en/of het kind de naamskeuze gedurende het adoptieproces bij de Rechter.

Kind kiest zelf achternaam

Een kind dat bij erkenning of adoptie 16 jaar of ouder is, kiest zelf de achternaam. Een kind van 12 t/m 15 jaar dient naast de toestemming van moeder in te stemmen met de erkenning/ naamswijziging.

De kosten

Het doorgeven van een naamskeuze voor uw kind is gratis.

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag. Neemt u tijdens kantooruren contact op met ons Klant Contact Centrum 0492 469 700.

Meer informatie

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Algemeen bankrekeningnummer:

NL91 BNGH 0285 000 721

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek