Naamskeuze kind

Informatie

Als ouder mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt: die van uzelf of van uw partner. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders, wat resulteert in een dubbele achternaam. Deze keuze maakt u vóór de geboorte, bijvoorbeeld bij de erkenning van de ongeboren vrucht of bij de aangifte van de geboorte.

Hoe u dit regelt

Om de naamskeuze voor uw kind te regelen, bezoekt u persoonlijk het gemeentehuis. Beide ouders moeten hierbij aanwezig zijn. U kunt telefonisch een afspraak maken via 0492 469 700.

Belangrijke informatie:
U kunt alleen voor uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle volgende kinderen die u samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Indien u geen achternaam kiest of dit niet tijdig vastlegt, bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt, afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Hoe u de naam kiest, hangt af van uw situatie:

U bent getrouwd of geregistreerd partner:
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of de duomoeder. Als u wilt dat het kind de achternaam van de moeder krijgt, kunt u samen een verklaring afleggen bij de burgerlijke stand.

U bent niet getrouwd:
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als u wilt dat het kind de achternaam van de vader of de duomoeder krijgt, moet de vader of duomoeder eerst het kind erkennen.

Uw kind is geboren in het buitenland:
Neem contact met ons op voor meer informatie via 0492 469 700.

Dubbele achternaam:

U kunt uw kind de achternaam van beide ouders geven als het op of na 1 januari 2024 wordt geboren of als het eerste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Voor deze kinderen kunt u de aanvraag tot en met 31 december 2024 indienen. Het wijzigen van de achternaam voor eerder geboren kinderen brengt kosten met zich mee.

Houd er rekening mee dat bij het wijzigen van de achternaam de bestaande reisdocumenten van uw kind automatisch ongeldig worden, wat tevens kosten met zich meebrengt.

Adoptie

Bij adoptie geldt dezelfde regeling. U kunt als ouder ervoor kiezen om de achternaam van uw kind te behouden, samen met één van de adoptieachternamen. Er geldt echter een maximum van 2 namen in totaal.

De kosten

Het doorgeven van een naamskeuze voor uw kind is kosteloos.
Het wijzigen van de namen van kinderen die zijn geboren vanaf 01-01-2016 kost € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind