Overlast van regenwater in huis

Beschrijving

Hevige regen veroorzaakt soms overlast in huis. De riolering borrelt, het regenwater loopt via een wc of wastafel uw huis binnen of uw kelder loopt onder. U moet er zelf voor zorgen dat de huisriolering goed werkt. We zetten hier op een rij hoe het werkt. Vertoont uw riolering gebreken? Schakel dan een erkend rioleringsbedrijf in.

Hoe u het regelt

Heeft u last van wateroverlast op uw privéterrein? U kunt via dit formulierexterne-link-icoon een melding maken bij de gemeente. Let op! De gemeente zal geen herstelwerkzaamheden uitvoeren. Echter, de gemeente houdt een overzicht bij van alle meldingen van wateroverlast op privéterreinen. Zo krijgt de gemeente een goed beeld van de locaties waar veel wateroverlast wordt ervaren op privéterreinen.

Borrelende riolering en stankoverlast

  • De riolering gaat borrelen als de ontluchting van de binnenhuisriolering niet goed werkt.
  • Normaal gesproken staat het hoofdriool vrijwel leeg. Als het hard regent komt er water in het riool en moet de lucht er uit. Dat gebeurt via de binnenhuisriolering, via de zogenaamde ontspannings- of ontluchtingsleiding. Deze rioolbuis steekt door het dak van uw huis en heeft een open verbinding met de buitenlucht.
  • Wanneer de ontluchting niet goed werkt kan de lucht via de stankafsluiter van de wastafel, de wc of een keukenafvoer ontsnappen. Dit veroorzaakt de borrelende geluiden, opspattend water en stank.

Wateroverlast via wc of afvoerputje

  • Bij hevige regenval kan het riool in de straat het (afval) water niet meer verwerken.
  • Om te voorkomen dat het water niet via een wc, wastafel of schrobputje (terug) de woning in loopt moet de regenpijp een ontlastput hebben.
  • Als bij hevige regenval het riool het water niet meer kan verwerken stroomt het water via de ontlastput de tuin in.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Eigenaren hebben de verantwoordelijkheid om hun gebouw te beschermen tegen regenwater. Vertoont uw riolering gebreken? Neem dan contact op met een erkend rioleringsbedrijf.