Verklaring ontkenning vaderschap door de moeder

Beschrijving

Is uw echtgenoot overleden? U kunt dan als moeder van een kind onder bepaalde voorwaarden het vaderschap van uw overleden echtgenoot ontkennen. Hiervoor moet u een verklaring afleggen bij de gemeente.

Wat u moet weten

Is een man binnen 306 dagen vóór de geboorte van een kind overleden?

Hij is dan volgens de wet de vader als hij bij overlijden getrouwd was met de moeder van het kind. Dit is zelfs het geval als de moeder ondertussen is hertrouwd. Als moeder kunt u echter het vaderschap van uw overleden echtgenoot ontkennen door het afleggen van een verklaring bij de gemeente. Dat kan als uw huwelijk door het overlijden van de man is ontbonden óf u al minimaal sinds de 306e dag vóór de geboorte van het kind was gescheiden van tafel en bed of gescheiden leefde.

Ook in andere situaties kunt u soms het vaderschap van een kind ontkennen. U moet dan een verzoek indienen bij de rechtbank. Een eenvoudige verklaring bij de gemeente kan alleen in de situatie die hierboven wordt toegelicht.

Meer informatie

U legt de verklaring af voor een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. U kunt dit al vóór de geboorte doen en tot één jaar na de geboorte van het kind. Het beste legt u de verklaring tegelijk af met de geboorteaangifte. De ontkenning van het vaderschap wordt geregistreerd bij de burgerlijke stand.

Let op! Was u als moeder bij de geboorte van het kind inmiddels al hertrouwd? Dan wordt uw nieuwe echtgenoot door de verklaring wettelijk de vader van het kind.

Wetgeving