living-household iconWoning tijdelijk verhuren

Beschrijving

De Leegstandwet zorgt dat eigenaren van een (koop)woning hun woning tijdelijk kunnen verhuren. Dit gebeurt vaak wanneer de woning al een tijd te koop staat. De verhuurder hoeft zich dan niet aan de huurbeschermingsregels te houden en kan de huurovereenkomst opzeggen, met een opzegtermijn van 3 maanden. Hij moet voor deze tijdelijke verhuur wel een vergunning aanvragen.

Hoe u het regelt

Om tijdelijke verhuur volgens de Leegstandwet aan te vragen, vult u het aanvraagformulier in. Wij controleren uw aanvraag. Als deze akkoord is, krijgt u een vergunning van ons. Het kan wel 6 weken duren voor u deze vergunning krijgt.

Er zijn 2 voorwaarden voor het verhuren van woonruimte via de Leegstandwet:

  1. Het gaat om een woning die te koop staat, die of:
    • nog nooit bewoond is geweest (bijvoorbeeld nieuwbouw), of:
    • minimaal 1 jaar voordat hij leeg kwam te staan, geheel of gedeeltelijk bewoond werd door de eigenaar (of als de woning minder dan 1 jaar geleden is opgeleverd, sinds die tijd door de eigenaar werd bewoond), of:
    • in de 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan maar 3 jaar (geheel of gedeeltelijk) als woonruimte werd verhuurd, of:
    • de woonruimte is een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd wordt. Dit geldt voor woningbouwverenigingen. Deze regeling kan oplopen tot maximaal 7 jaar.
  2. Als u een hypotheek heeft, moet u ook toestemming te vragen bij uw hypotheekverstrekker. Veel hypotheekverstrekkers verbieden het verhuren van een koopwoning, vragen een renteverhoging bij verhuur, of hebben regels hierover in de overeenkomst staan. Als u toestemming vraagt, meld dan dat het om tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet gaat. Zo weet de hypotheekverstrekker dat u de huurovereenkomst kunt opzeggen.

Wat u nodig heeft

Om een vergunning aan te vragen, moet u het aanvraagformulier vergunning tijdelijke verhuur leegstaande woonruimte ingevuld opsturen.

Wij controleren of uw woning leeg is en te koop staat. En of u eigenaar (zakelijk gerechtigde) bent van de te verhuren woning.

Wat u moet weten

U kunt de vergunning voor de tijdelijke verhuur voor 5 jaar aanvragen. Alleen woningbouwverenigingen, kunnen deze vergunning verlengen.

De kosten

Een vergunning aanvragen voor tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte volgens de Leegstandwet (artikel 15, 1e lid) kost: € 57.

Het verlengen van een vergunning volgens artikel 15, 9e lid, van de Leegstandwet kost: € 29. Dit is alleen van toepassing voor woningbouwverenigingen.

Wanneer u tegelijkertijd een vergunning aanvraagt voor meer ruimten in één gebouw (zoals een flat, school of kantoor), betaalt u de kosten hiervoor maar één keer. Dit geldt ook wanneer u tegelijkertijd een vergunning aanvraagt voor verhuur van meer huurwoningen die gesloopt of gerenoveerd gaan worden.

Heeft u nog ragen?

U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 0492 469 700, of e-mailadres: gemeente@laarbeek.nl.

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Algemeen bankrekeningnummer:

NL91 BNGH 0285 000 721

KVK-nummer:

17279582

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek