default iconDuurzaam en aardgasvrij wonen

Om klimaatverandering tegen te gaan willen we op den duur niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Koken en verwarmen gaat dan niet meer met aardgas. Dat roept veel vragen op. Kan dat eigenlijk wel? Hoe gaat dat dan in zijn werk? Wie betaalt dat?

De gemeente maakt samen met jullie hiervoor een plan. We weten nog niet precies hoe we onze dorpen aardgasvrij kunnen maken. Een eerste richting wordt al gegeven in de Transitie Visie Warmte. Hierin geeft de gemeente aan waar we willen beginnen met het maken van een dorpsplan en welke voorwaarden we belangrijk vinden, zoals betaalbaarheid en duurzaamheid. Ook omschrijven we wat we al weten over de warmtebehoefte van de verschillende dorpen en welke mogelijkheden we misschien hebben voor duurzame warmte. Deze visie stelt de gemeenteraad eind dit jaar vast. Maar de echte keuzes maken we samen met jullie in de dorpsplannen.

Laarbeekse visie op duurzaam en aardgasvrij wonen 

Terugkijken bijeenkomsten duurzaam en aardgasvrij wonen

De gemeente wil samen met inwoners nadenken hoe we in Laarbeek invulling kunnen geven aan duurzaam en aardgasvrij wonen. De aftrap hiervoor is gegeven in een reeks dorpsbijeenkomsten (digitaal en fysiek). Wilt u de digitale bijeenkomst van uw dorp terug kijken? Dat kan hieronder.

Opname digitale bijeenkomst duurzaam en aardgasvrij wonen Aarle-Rixtel 

Opname digitale bijeenkomst duurzaam en aardgasvrij wonen buitengebied Laarbeek

Opname digitale bijeenkomst duurzaam en aardgasvrij wonen Lieshout en Beek en Donk

Opname digitale bijeenkomst duurzaam en aardgasvrij wonen Mariahout

Veel gestelde vragen over aardgasvrij verwarmen en koken

De vragen die ons het vaakst worden gesteld hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet en beantwoord. Zit uw vraag er niet tussen? Stel hem dan alsnog door een mail te sturen naar de gemeente of door ons te bellen.

 

Mijn ketel is aan vervanging toe. Wat nu?

Is uw cv-ketel kapot? Dan is dit een goed moment om na te denken of u uw woning kunt verwarmen zónder, of in ieder geval met minder aardgas. U heeft drie mogelijkheden:

  1. Ook met een nieuwe ketel kunt u nu al een eerste stap zetten richting aardgasvrij. Met een hybride warmtepomp verwarmt u vooral elektrisch, maar als het erg koud is kan de ketel terugvallen op gas. Ook kunt u een ketel combineren met een zonneboiler. Dan gebruikt u in ieder geval geen gas meer voor het warme tapwater.
  2. Beek en Donk en Lieshout zullen voor 2030 waarschijnlijk nog niet geheel aardgasvrij worden. Een nieuwe cv-ketel kan nu dus ook nog een verstandige keus zijn. Kies dan wel voor een moderne hoog-rendement (hr) cv-ketel. Die is namelijk een stuk zuiniger dan de oude.
  3. Neemt u afscheid van aardgas? Wilt u niet langer wachten tot duidelijk is welke andere aardgasvrije mogelijkheden er misschien zijn? Dan is een warmtepomp mogelijk interessant. Laat u dan goed adviseren. Voor advies kunt u terecht bij Duurzaam Wonen Laarbeek of het Energiehuis Slim Wonen (www.duurzaamwonenlaarbeek.nl, www.energiehuisslimwonen.nl)

 

Mijn gaskookplaat/keuken is aan vervanging toe. Wat nu?

Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren of is uw gasfornuis kapot? Dat is een mooi moment om over te stappen op elektrisch koken. Laat u goed adviseren over de benodigde elektriciteitsaansluiting, want voor inductie kan een aanpassing in uw meterkast nodig zijn. Kijk of uw pannen geschikt zijn voor koken met inductie. U hebt voor de meeste elektrische kookplaten namelijk pannen nodig met een magnetische bodem. Dit kunt u zelf gemakkelijk testen met een magneetje.

Alle vragen en antwoorden over duurzaam en aardgasvrij wonen

Contact

Telefoon: 0492 469 700

E-mail: gemeente@laarbeek.nl 

Bezoekadres:

Koppelstraat 37 
5741 GA Beek en Donk

Postadres:

Postbus 190
5740 AD Beek en Donk

Openingstijden 

Maandag, dinsdag, donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Woensdag: 9.00 tot 19.30 uur
Vrijdag: 9.00 tot 12.30 uur

 

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Laarbeek