Huis- aan huis inzameling

Afvalinzameling huis- aan huis

De grijze container is voor huishoudelijk restafval en wordt 1x per 4 weken leeggemaakt. De groene container is voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). De container wordt 1x per 2 weken leeggemaakt.

Plastic, metaal en drankkartonafval wordt 1x per twee weken opgehaald in speciale zakken. Deze zakken kunt u gratis ophalen bij de Laarbeekse supermarkten (m.u.v. Aldi), het gemeentehuis, milieustraat.
Papier/karton kunt u aanbieden gebundeld in dozen of in papiercontainers en wordt 1x per 2 weken opgehaald.

Zet uw afval vóór 07.30 uur aan de straat. Hang de zakken PMD binnen de bebouwde kom aan de kroonringen. Plaats de container met gesloten deksel en met het handvat naar de weg toe.

De kosten

Naast een vast basistarief per jaar (het vastrecht) betaalt u een bedrag per lediging. De kosten per lediging zijn afhankelijk van het type container dat u heeft. De kosten van het vastrecht zijn € 120,48 per jaar.

De inzameling van oud papier en PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) is gratis.

25 liter emmer € 3,30
80 liter mini-container  € 9,90
140 liter container€ 16,50
240 liter container€ 28,05
25 liter emmer € 0,25
80 liter mini-container  € 0,75
140 liter container€ 1,25
240 liter container€ 2,13

Bijzonderheden

Let op: containers zonder chip worden niet geleegd

De afvalcontainers die onze gemeente gebruikt voor restafval en GFT (dus niet de papier-container) zijn voorzien van een chip. Hiermee kunnen wij bijhouden hoe vaak een container wordt geleegd. Dit is belangrijk zodat we de kosten (op basis van de afvalstofheffing) per inwoner kunnen doorberekenen. Er zijn bedrijven die containers te koop aanbieden voor particulieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook. Omdat deze containers geen chip hebben, worden deze niet geleegd. Let hier dus goed op, zodat u niet met een volle container blijft zitten!

Vastvriezen bij koud weer

Let u erop dat bij koud weer vochtig afval, gras en bladeren onder in de container kan vastvriezen. De container kan dan niet geleegd worden. De mislukte lediging wordt wel in rekening gebracht. Houd hier dus rekening mee. Zet eventueel de container de nacht voor lediging vorstvrij weg.

GFT afval in de zomer

Tips om maden in je container te voorkomen en bestrijden 
•    Leg een oude krant of stro onderin de container.
•    Plaats de container in de schaduw.
•    Zet de container op een kiertje met bijvoorbeeld een steen of stokje
•    Leg af en toe een tak klimop of hedera in de container
•    Wikkel vlees of vis in een krant. Zo voorkom je dat vliegen eitjes leggen, waardoor je ook geen last krijgt van de larven.
•    Strooi zand onder de rand van de deksel. Maden drogen uit door zand.
•    Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak. Lavendel is een ‘natuurlijke’ vijand voor maden. Zowel verse lavendel als luchtverfrisser werken goed.
•    Spuit de container regelmatig schoon met een tuinslang of hogedrukspuit en laat de container drogen.