Koninklijke onderscheiding voor Jos Gruijters en Harrie van de Ven
Jos Gruijters
Jos Gruijters uit Aarle-Rixtel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Lianne van der Aa reikte op donderdagavond 8 mei deze Koninklijke onderscheiding uit namens de Koning. Jos Gruijters kreeg de onderscheiding voor 15 jaar raadslidmaatschap in Laarbeek bij zijn afscheid als raadslid.
Jos zat sinds 25 maart 2010 in de gemeenteraad namens partij De Werkgroep. Met zijn scherpe blik op de financiën werd hij al snel het financiële geweten van de partij. Hij vertegenwoordigde De Werkgroep regelmatig in klankbordgroepen en leidde meerdere commissies.
Wie met Jos samenwerkt, weet: hij is altijd goedgehumeurd, sociaal en denkt scherp na voordat hij iets zegt – vaak met een knipoog of een grapje erbij. Tijdens de raadsvergadering nam hij officieel afscheid van zijn rol als raadslid. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad zijn Jos dankbaar voor zijn jarenlange inzet en waardevolle bijdragen.
Foto: Joost Duppen
Harrie van de Ven
H.J.T. (Harrie) van de Ven uit Aarle-Rixtel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Lianne van der Aa reikte op vrijdag 9 mei 2025 deze Koninklijke onderscheiding uit namens de Koning. Dit gebeurde in de Schouwburg in Cuijk, tijdens een afscheidssymposium dat Optimus Primair Onderwijs voor Harrie van de Ven had georganiseerd omdat hij met pensioen gaat als voorzitter van het College van Bestuur.
Harrie van de Ven leverde een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit en de samenwerking tussen tal van onderwijsorganisaties en –instellingen in het zuiden van Gelderland en in het oosten van Noord-Brabant. Hij deed dat in de afgelopen twintig jaar vanuit zijn betaalde- én vrijwilligersfuncties in het onderwijs.
Hij was vanaf 2015 tot nu voorzitter van het College van Bestuur van Optimus Primair Onderwijs. Deze stichting is gevestigd in Grave en er zijn 40 basisscholen bij aangesloten. Voor deze scholen zorgde hij er bijvoorbeeld voor, dat meer kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben dit kunnen volgen op een school in de buurt van hun woonplaats.
In een eerdere functie was hij directeur van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Helmond (2010-2015). Daar voegde hij vijf losse Pabo’s en enkele andere opleidingen samen tot één en stond hij aan de wieg van de Master Leren en Innoveren. Daarnaast zorgde hij ervoor dat binnen opleidingen en opleidingsscholen meer onderzoek wordt gedaan, zodat duidelijk wordt welke methoden of manieren van lesgeven wel of niet werken.
Ook was hij in de periode van 2008 tot heden actief voor minimaal 10 stichtingen en besturen die allemaal beter onderwijs en betere opleidingen nastreven. Vrijwel overal pakte hij daar vrijwillig en onbetaald een rol als (vice)voorzitter. Dat deed hij voor de Stichting Duurzame PABO; vereniging Magistrum (6 hogescholen); Samenwerkingsverband Stromenland (154 scholen tussen de grote rivieren); Samenwerkingsverband Primair Onderwijs 30 06 (98 basisscholen in het land van Cuijk); Vereniging PO-raad (800 leden in Nederland), Stuurgroep Samen Opleiden Primair Onderwijs regio Arnhem-Nijmegen; de Inspecteur Hermansprijs van Hogeschool De Kempel; en voor PLATO (een regionaal overleg van vijf schoolbesturen in het land van Cuijk). Hij zette zich in voor de Stichting Reflexief, die scholen helpt met zingeving, identiteit en burgerschap. Ook stond Harrie aan de wieg van de reeks Didactief. Deze reeks bestaat uit zes vrij verkrijgbare publicaties met direct bruikbare tips voor (aanstaande) leraren en schoolleiders.
Buiten de onderwijswereld kan Stichting Vrienden van de Populier (een hospice in Bakel), al sinds 2016 een beroep op Harrie van de Ven doen als penningmeester.
Foto: Istar Fotografie