Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk

Beschrijving

U kunt het partnerschap zonder of met huwelijksceremonie omzetten in een huwelijk. Daarvoor moet u telefonisch een afspraak maken. Voor een omzetting mét ceremonie gelden dezelfde kosten als bij een huwelijksceremonie, kijk daarvoor bij Trouwen. Een omzetting zonder ceremonie kost €55,-.

Hoe u het regelt

Wat u nodig heeft

  • Een geldig legitimatiebewijs van beide partners.

Wat u moet weten

De belangrijkste verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn:

  • Om een geregistreerd partnerschap te beëindigen, hoeft u niet naar de rechter wanneer u het met elkaar eens bent én geen minderjarige kinderen hebt. Om een huwelijk te ontbinden moet u altijd naar de rechter.
  • Bij een huwelijk moet u elkaar het jawoord geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht.
  • Niet alle landen erkennen het geregistreerd partnerschap. Dit geldt overigens ook bij een huwelijk van partners met hetzelfde geslacht. Kijk voor meer informatie over op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Een belangrijke overeenkomst is:

  • Een man die een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder wordt automatisch de vader van de kinderen die ná de registratie van het partnerschap geboren worden.

De kosten

Het omzetten zonder ceremonie kost € 55,00. 
Voor een omzetting mét ceremonie gelden dezelfde kosten als bij een huwelijksceremonie, kijk daarvoor bij Trouwen.

(Tarieven 2022)

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog geen antwoord op uw vraag? Neem dan contact op met team Burgerzaken via 0492 469 700 of postbabsen@laarbeek.nl