Registratie levenloos geboren kind

Beschrijving

Het is voor u als ouder heel verdrietig als uw kind levenloos ter wereld komt. Erkenning van het bestaan van uw kind door een officiële registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) kan uw verdriet niet wegnemen, maar hopelijk helpen bij de verwerking daarvan. U registreert uw kind in de gemeente waar u woont.

Hoe u het regelt

U regelt de registratie in het BRP schriftelijk of persoonlijk in het gemeentehuis. Gaat uw voorkeur uit naar dat laatste. Bel ons voor het maken van een afspraak 0492 469 700.

Een ouder kan alleen voor zichzelf een verzoek indienen.

Wat u nodig heeft

U heeft het volgende nodig voor de registratie van uw kind:

Is er destijds geen akte opgemaakt van uw levenloos geboren kind?

U wilt alsnog aangifte doen?
U wilt alsnog namen doorgeven op een bestaande akte?  
U vult hiervoor het volgende formulier in: Formulier BRP, verzoek aanpassen van een akte of nieuwe akteexterne-link-icoon

Verder heeft u nodig:

  • Een verklaring arts, ziekenhuis of verloskundige
  • Een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis/crematie

Heeft u niet alle informatie? De gemeente kan u waarschijnlijk toch helpen. Belt u ons gerust tijdens kantooruren 0492 469 700.

Wat u moet weten

Registratie levenloos geboren kind
U kunt uw levenloos geboren kind laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht. U kiest zelf of u dit wilt. U registreert uw kind in de gemeente waar u woont. Uw kind wordt dan bij uw naam in de BRP gezet. Beide ouders kunnen dit doen. De registratie gebeurt niet automatisch als u aangifte doet.

De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die het BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Aangifte van overlijden
Als uw kind levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen bij de gemeente. Het is wettelijk verplicht om uw kind te laten begraven of cremeren. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken hoeft u geen aangifte te doen, maar het mag wel. Dit doet u bij de gemeente waar uw kind geboren is. 

De kosten

Het registreren van uw levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) is gratis.

Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag. Neemt u tijdens kantooruren contact op met ons Klant Contact Centrum 0492 469 700.