Omgevingsvisie kernen
De Omgevingsvisie Kernen is het toekomstplan van onze gemeente voor de dorpen Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. In deze visie staat hoe we in de komende jaren (tot 2040) willen omgaan met wonen, werken, verkeer, natuur en voorzieningen. Het helpt ons keuzes te maken over de ruimte – nu en later – zodat Laarbeek prettig blijft voor iedereen. De visie richt zich op de dorpen, bedrijventerreinen én de gebieden er net omheen.
Wat is een Omgevingsvisie?
Elke gemeente in Nederland is verplicht om een Omgevingsvisie te maken. Dit komt door de nieuwe Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 geldt. In die wet staat dat gemeenten moeten nadenken over de toekomst van de leefomgeving: waar mensen wonen, werken, reizen, ontspannen en hoe we omgaan met natuur, klimaat en gezondheid.
Gemeenten maken deze visie samen met inwoners, bedrijven en organisaties. Zo zorgen we ervoor dat de plannen passen bij wat er echt speelt in de dorpen.
In 2021 maakten we al de Omgevingsvisie Buitengebied en nu volgt in 2025 de Omgevingsvisie Kernen.
Even terug naar wat we al gedaan hebben
Om onze inwoners mee te laten denken over wat er in de visie voor Laarbeek moet komen hebben we als gemeente een enquête onder ruim 2000 inwoners gehouden. Hieraan gaven onze burgers aan wat zij belangrijk vinden voor hun dorp(en). Ook zijn de gemeenteraad en verschillende belangengroepen, zoals de dorpsraden, heemkundekringen en park- en centramanagement, betrokken bij het opstellen van de plannen. Via diverse bijeenkomsten zijn ‘dorpenkaarten’ gemaakt, waarop zowel de ruimtelijke uitdagingen als kansen en prioriteiten voor onze gemeente zijn vermeld. De opbrengsten van het bovenstaande zijn verwerkt in de Omgevingsvisie Kernen.
Bekijk hier het resultaat van de inwonersenquête:
Resultaten inwonersenquête
Kanaalvisie
Een belangrijk onderdeel van de Omgevingsvisie Kernen is de kanaalvisie. Hierin schetsen we de ruimtelijke kaders voor de misschien wel belangrijkste identiteitsbepalende structuurdrager voor onze gemeente: de Zuid-Willemsvaart. Er spelen diverse plannen voor ontwikkelingen rondom de Zuid-Willemsvaart; zonder een overkoepelende visie is er geen samenhang in de plannen. Daarom is de kanaalvisie een belangrijk onderdeel van de Omgevingsvisie Kernen.
Tijdlijn: hoe ziet de komende periode eruit?
De gemeente vestigde op maandag 28 april voorkeursrecht op drie locaties. Wat het voorkeursrecht betekent lees je in de alinea hieronder. Pas na het vestigen van dit voorkeursrecht kan de Omgevingsvisie Kernen openbaar gemaakt worden.
Op dinsdag 20 mei bespreekt het college het volledige ontwerp van de visie. Daarna wordt het document op 2 juni openbaar en kunnen inwoners het digitaal lezen via de website van de gemeente of op papier in het gemeentehuis en de dorpshuizen. Er start dan een officiële periode waarin de ontwerpvisie zes weken ter inzage ligt. Tijdens die periode houdt de gemeente Laarbeek inloopavonden in alle vier de kernen, waar iedereen vragen kan stellen en reacties kan geven. Ben je het ergens niet mee eens? Mis je iets? Of heb je juist een goed idee dat past in deze visie? Dan kun je tot en met 14 juli 2025 een zienswijze indienen. Dat is een formele reactie op het plan. De gemeente is verplicht alle zienswijzen te bekijken en er inhoudelijk op te reageren, voordat de gemeenteraad de visie definitief vaststelt op 13 november.
Voorkeursrecht
Op 28 april vestigde het college van burgemeester en wethouders een voorkeursrecht (voorheen Wvg) op drie mogelijke uitbreidingslocaties. Dat betekent dat de gemeente op die plekken een eerste recht van koop heeft. Het gaat om het gebied ‘Schevelingen’ (aan de zuidzijde van de Bosscheweg in Aarle-Rixtel), de Wilhelminastraat in Mariahout (aan de zuidzijde van het bedrijventerrein) en het gebied ‘Vogelenzang’ (ten westen van de kern Lieshout). Met het voorkeursrecht houden we als gemeente de regie op de ontwikkeling van deze potentiële uitbreidingslocaties. De betreffende perceeleigenaren ontvingen op 1 mei een brief van ons hierover.
Nieuwsgierig naar de Omgevingsvisie Kernen?
Vanaf 2 juni vind je de volledige visie hier op deze pagina.