Rondkomen

Kun jij nog rondkomen?

Het kan je zomaar overkomen: (tijdelijk) moeilijk rondkomen. Misschien is er iets gebeurd in je leven waardoor je inkomen anders is geworden, of kom je voor grote uitgaven te staan? Gelukkig zijn er allerlei manieren om hiermee om te gaan en om je geldzaken weer op orde te krijgen. Op deze pagina lees je welke mogelijkheden er zijn als je moeilijk rond kunt komen. Wil je meer weten over een bepaalde regeling, kijk dan op www.laarbeek.nl/rondkomen of neem contact op met Sociaal Team Laarbeek, e-mail sociaalteam@laarbeek.nl, telefoon (0492) 46 97 07 

Regelingen 

In onze gemeente kun je gebruik maken van verschillende regelingen als je moeilijk rond kunt komen. Hieronder worden de regelingen kort genoemd.
 

 

Inloopmarkt 'Kun jij nog rondkomen?'

Bijzondere bijstand

Kunt u moeilijk rondkomen en krijgt u te maken met bijzondere noodzakelijke kosten? U kunt bijvoorbeeld denken aan kosten die u moet maken voor rechtsbijstand of als uw wasmachine

Lees meer

Bijdrage maatschappelijke participatie

Speciaal voor als u moeilijk rond kunt komen is er een bijdrage om bijvoorbeeld contributies of abonnementen van te betalen.

Lees meer

Compensatieregeling eigen bijdrage

Als u een laag inkomen heeft, hoeft u in sommige gevallen de eigen bijdrage voor WMO voorzieningen (het zogenaamde abonementstarief) niet te betalen. 

Lees meer

Hulp nodig bij werk vinden?

Heb je een uitkering en wil je weten wat het financieel betekent als je de overstap wilt maken van een uitkering naar werk? Gebruik dan de rekenhulp van de rijksoverheid.

Heb je geen uitkering en geen werk? En wil je wel graag werken? De

Lees meer

Individuele inkomenstoeslag

Als u moeilijk rond kunt komen, dan kunt u de ‘Individuele Inkomenstoeslag’ aanvragen. U bepaalt zelf waaraan u het geld uitgeeft. Bijvoorbeeld om rekeningen te betalen.

Lees meer

Inkomensverklaring

Als je gebruik wilt maken van een regeling of voorziening omdat je niet goed rond kunt komen, dan heb je soms een ‘Inkomensverklaring’ nodig. Deze Inkomensverklaring is handig omdat je dan niet altijd en overal je financiële gegevens hoeft te laten zien.  Je ontvangt automatisch een Inkomensverklaring van de gemeente als je een bijstandsuitkering ontvangt of gebruik maakt van de Bijdrage maatschappelijke participatie. 

De inkomensverklaring kun je gebruiken bij Kledingbank Laarbeek, Stichting Leergeld, de Super Sociaal en bibliotheek De Lage Beemden.

Lees meer

Kortingsregeling maaltijden

Voor inwoners met een laag inkomen bestaat de mogelijkheid om korting te ontvangen op maaltijden. Dit is een welzijnsvoorziening specifiek voor inwoners met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. U kunt korting ontvangen via de hieronder

Lees meer

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Kunt u uw gemeente- en/of waterschapsbelasting niet betalen? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen.

Lees meer

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Een clientondersteuner is iemand die je kan adviseren of helpen in bepaalde situaties. Stel dat je bijvoorbeeld een gesprek hebt bij de gemeente, maar je vindt het moeilijk om dit alleen te doen? Dan kan deze persoon je helpen. Je kunt gratis gebruik maken van een onafhankelijk clientondersteuner.

Lees meer

Regionaal mobiliteitsteam

Heeft u moeite met het vinden van een baan?

Lees meer

Tegemoetkoming kinderopvangtoeslag

Ontvang je een uitkering vanuit de Participatiewet, IOAW, IOAZ of ANW en volg je een traject naar werk en/of scholing of een inburgeringscursus? Dan kun je naast de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst een tegemoetkoming krijgen voor het

Lees meer

Tegemoetkoming Kunst- en Cultuuronderwijs

Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor onze samenleving. Daarom wil de gemeente Laarbeek alle kinderen tot en met 18 jaar de kans geven om kennis te maken met kunst en cultuur. Wil je een opleiding kunnen volgen in die richting? Via een voucher (tegoedbon) verstrekt de gemeente een tegemoetkoming voor een deel van de kosten voor deze opleiding. Het gaat dan om diverse vormen van kunst- en cultuuronderwijs, bijvoorbeeld: zang, dans, toneel, muziek, beeldende kunst, theater.

Lees meer

Uitkering aanvragen

Als je werkloos wordt kun je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.

Als je niet genoeg geld hebt om dagelijkse dingen te betalen zoals boodschappen en kleding en je komt niet in aanmerking voor een andere uitkering dan kun je een

Lees meer

Voorzieningen

In onze gemeente zijn veel voorzieningen voor als je moeilijk rond kunt komen. Meer informatie over de voorzieningen kun je vinden op deze pagina.

Lees meer

Zorgverzekering

Als je moeilijk rond kunt komen, kun je gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van de gemeente Laarbeek. Deze heeft de gemeente afgesloten bij CZ. Hiermee krijg je korting op de premie en je bent toch goed verzekerd.

Lees meer